Українські фермери дивляться в бік біологізації виробництва

24 березня 2024, 10:30 1091

В Україні посівні площі під сільгоспкультурами зросли за останні 24 роки. А внесення міндобрив за роки незалежності країни скоротилося. Аграрії орієнтуються на Європейський зелений курс.

Про це розповів заступник директора з наукової роботи ТОВ «Агрофірма «Колос» Володимир Багатченко під час форуму «День агронома».

Так, ріпаку озимого у 2000-х роках висівали на 100 тис. га, а сьогодні культура займає 1 млн га. Посіви соняшнику також збільшилися з 1,6 млн га до 6,2 млн га, кукурудзи — з 1,2 млн га до 4,6 млн га, а озимини сьогодні сіють на 1 млн га менше. Однак Володимир Багатченко звертає увагу, що в Україні збільшуються площі під сидеральними культурами.

propData.content.image
Володимир Багатченко, заступник директора з наукової роботи ТОВ «Агрофірма «Колос»

Посіви кормових культур сьогодні займають суттєву площу — 3,6 млн га. Ці культури природним чином забезпечують біологічну стабільність ґрунту.

Щодо добрив, то ще в 90-х в Україні в середньому вносили 141 кг/га мінерального живлення, а сьогодні застосовують приблизно 100-120 кг/га. До того ж фермери поступово переходять на біологічне живлення. На думку Володимира Багатченка, Європа тримає «зелений курс», то й українські аграрії мають рухатися в даному напрямку.

Зменшилася і кількість внесення органіки. Причина — скорочення поголів’я ВРХ.

«Норми внесення органічних добрив мають бути на рівні 8-14 т/га, а ми застосовуємо в середньому менше 0,5 т/га. До цього призвело скорочення поголів’я ВРХ. У 90-ті роки в Україні було понад 25 млн голів ВРХ, а сьогодні — менше 2,5 млн», — зауважив фахівець.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua