Науковці пропонують створити рівні умови для вітчизняної та іноземної селекції

16 березня 2024, 12:00 1087

Сьогодні в Україні налічується приблизно 60% сортів та гібридів сільськогосподарських культур іноземної селекції і 40% вітчизняних, які занесені до державного реєстру. Із 40% всього 24% становлять академічні сорти рослин.

Про це розповів директор Українського інституту експертизи сортів рослин Сергій Мельник під час круглого столу «Ринок насінництва: виклики та перспективи».

propData.content.image
Сергій Мельник, директор Українського інституту експертизи сортів рослин

Інші країни світу створюють протекціонізм національній селекції. А в Україні національна селекція з іноземною знаходяться не в рівних конкурентних умовах. Якщо так буде й надалі, то за кілька років ми попрощаємося з національною селекцією назавжди.

Сергій Мельник додав, що на реєстрацію іноземної селекції можна отримати дозвіл за 15 днів, тоді як вітчизняна буде спочатку 2 роки у випробуванні, потім рік у розмноженні і ще роки за три вийде на ринок. 

«Оскільки селекціонер несе відповідальність за свій сорт, то він без випробування повинен мати можливість виходити на ринок. Потрібно створити рівні умови для вітчизняної та іноземної селекції», — зауважив Сергій Мельник.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua