USAID ініціювала програму підвищення потенціалу насіннєвої галузі

08 березня 2024, 16:40 988

У відповідь на низку викликів, які сьогодні постають перед українським ринком насінництва, USAID Агро ініціювала Програму «Підвищення потенціалу насіннєвої галузі зернових, олійних та бобових культур».

Про це розповіла директорка Програми USAID Агро Ксенія Сидоркіна під час круглого столу «Ринок насінництва: виклики та перспективи».

propData.content.image
Ксенія Сидоркіна, директорка Програми USAID Агро

Основні напрями роботи над програмою полягають у створенні сприятливих умов для інвестування в розвиток вітчизняного насінництва, у збільшенні виробництва сортів та гібридів як вітчизняної, так і світової селекції для підвищення врожайності сільгоспкультур, у покращенні якісних показників зерна, що сприятимуть продовольчій безпеці країни і світу.

Ксенія Сидоркіна горда тим, що Програма USAID Агро стала надійним партнером підвищення рівня конкурентоспроможності національного насінництва. Вона зауважила, що українські сорти та гібриди мають високий потенціал урожайності, є стійкими до кліматичних змін та стресів, впливу навколишнього середовища, однак неврегульованість питання оплати роялті селекційних платежів — чи не найбільша перепона на шляху створення і розвитку національного ринку насінництва.

«Тут, на жаль, немає однозначного рішення, стосовно цього є багато думок та експертних оцінок, але всі ми погоджуємося, що у нас достатньо конкурентів на зовнішніх ринках, достатньо перепон, і аграрії України заслуговують на підтримку для збільшення фінансової вигоди через підвищення врожайності та застосування нових технологій», — зазначила Ксенія Сидоркіна.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua