Кукурудза залишається основною культурою в Агрейн

13 квітня 2023, 09:20 1896

ГК «Агрейн» цього сезону збільшила площу під озиму пшеницю в середньому на 6% проти минулих років, проте зменшила площу кукурудзи. Однак кукурудза залишається основною культурою в структурі посівних площ.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів заступник головного агронома ГК «Агрейн» Тарас Корнієнко.

За його словами, зернова група в «Агрейн» складає 65%, олійна — 35%. Таке співвідношення було у 2022 році й залишилося в 2023-му.

Що стосується безпосередньо кукурудзи, то Тарас Корнієнко уточнив, що кукурудза займає в структурі посівів 35% площ.

propData.content.image
Тарас Корнієнко, заступник головного агронома ГК «Агрейн»

Прямі витрати на вирощування цієї культури сезону-2023 наразі аналогічні витратам 2022 року. Проте сезон ще не закінчився, основні витрати можуть змінюватися залежно від багатьох факторів: ціни на енергоносії, логістики, зміни подій, що відбуваються в Україні. Тому про прямі витрати та їх порівняння говорити поки зарано.

На уточнююче запитання щодо здорожчання посівної кампанії, Тарас Корнієнко додав, що воно відбулося найбільше по мінеральних добривах.

Тарас Корнієнко, заступник головного агронома ГК «Агрейн»

Витрати на добрива за минулий рік склали 5,2 тис. грн/га, на поточний рік — 5,8 тис. грн/га — це за цінами станом на 10 квітня. У фізичній кількості азотних добрив було внесено на 45 кг/га д.р. менше, ніж минулого року. Значно було зменшено внесення фосфорно-калійних добрив. Компанія практикує роздільне внесення азотних добрив: зараз вноситься третя частина азотних добрив (карбамід при посіві), решта — КАС під час вегетації.

В «Агрейн» врожайність кукурудзи минулого року склала 10 т/га, план на цей рік — 7 т/га.