Через посуху аграрії пускають кукурудзу на силос

19 серпня 2022, 12:45 2921

Південно-західна частина Вінницької області дуже потерпає від посухи. На сьогоднішній день у цьому регіоні кукурудза страждає від нестачі вологи, намагається цвісти, а качанів немає, водночас має висоту лише 1,5 м і далі не росте.

Про це AgroPortal.ua розповів менеджер з розвитку агротехнологій Центрального регіону LNZ Group Леонід Чорний.

propData.content.image
Леонід Чорний, менеджер з розвитку агротехнологій Центрального регіону LNZ Group

Перспектива того, що будемо мати високий урожай або взагалі урожай, дуже мала. З огляду на це, фермери частину таких площ вже запускають на силосну кукурудзу або якийсь зелений корм, а площі готують під озимі. Таким чином вони хочуть бодай якось компенсувати свої витрати. Хоча з неї і силосу буде небагато, адже немає качана, який є основою для нього.

Він додає, що у цьому регіоні з початку посівної, яка проводилась у квітні, й до сьогоднішнього часу є такі місця, де опадів випало лише 50 мм. За день випадало 3-4 мм опадів, які випаровувались до того, як доходили до ґрунту. Тобто за цей період, можна вважати, випала нульова кількість опадів.

За словами Леоніда Чорного, північ Вінницької області та Житомирщина мають трохи кращу картину. Там час від часу йшли дощі, тож кукурудза у більш-менш доброму стані. Вона має качан, є з цвітом, а є й така, що вже відцвіла. Десь є підсихання нижнього листя, його не так багато — листок-два втрачено, але культура вегетує. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua