Рясні дощі зсунули терміни посівної, але не вплинуть на якість

25 квітня 2023, 12:45 1720

Надзвичайно волога весна вносить свої корективи у весняно-польові роботи. Насамперед через рясні дощі та велику кількість вологи в ґрунті посів ярих культур в ІМК розпочали з двотижневою затримкою порівняно із запланованими датами. По-друге, довелось змінювати послідовність посіву і заходити в першу чергу на ті площі, де менш волого.

Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначив операційний директор ІМК Олександр Вержиховський.

За його словами, поки що говорити про серйозне погіршення якості збіжжя цьогоріч через затяжні весняні дощі зарано, все залежатиме від погодних умов на інших фазах розвитку культур.

propData.content.image
Олександр Вержиховський, операційний директор ІМК

Звісно, запізнілий посів потенційно може вплинути і на строки дозрівання культур, що матиме наслідком затримки зі стартом жнив, але стовідсотково говорити поки зарано, адже ми не знаємо, яким буде літо. Окрім того, у нас завжди є можливість зайти в поля із десикацією перед обмолотом, аби пришвидшити віддачу культурою вологи та її дозрівання до обмолотних кондицій.

В ІМК з огляду на поточні погодні умови планові показники врожайності не переглядають. Окрім того, через погодні умови у компанії не планують вносити зміни в технології.

Олександр Вержиховський, операційний директор ІМК

По-перше, усі основні ресурси під поточний сезон уже закуплені, а по-друге, використовувана нами технологія зарекомендувала себе ефективною в різні з погляду погоди роки — і в засушливі сезони, і в дощові. Єдине — це факт, що рясні дощі зсунули терміни виконання основних польових операцій, починаючи з підживлення та захисту озимої пшениці й закінчуючи ґрунтопідготовкою та посівом ярих культур.

Відповідаючи на запитання, чи є у компанії підтоплені землі, Олександр Вержиховський уточнив, що їхня кількість невелика.

«Йдеться сумарно про кількасот гектарів у масштабах всієї компанії. І навіть на переважній більшості цих площ ми бачимо, що вода там поступово сходить, тому сподіваємось, що матимемо змогу засіяти і їх», — резюмував він.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua