Потужність біометанових заводів, які готові до експорту, становить 80 млн куб. м

21 березня 2024, 13:45 885

На даний момент потужність заводів, готових до експорту біометану, становить майже 80 млн куб. м. Прогнозується, що найближчим часом віддаватимуть його у мережу 5 заводів, а з 2025 року їхня кількість значно зросте.

Про це повідомили в ГС «Біоенергетична асоціація України».

З-поміж гравців ринку біометану в асоціації виділяють такі проєкти.

  • «Теофіпольська енергокомпанія» на Хмельниччині (56 млн куб. м) наразі виробляє електрику на основі біогазу, з якого вироблятиме біометан. Для цього енергокомпанія придбала відповідне обладнання та підключилася до магістрального газопроводу, відповідно, розподільного підключення не матиме. 
  • «Юзефо-Миколаївська біогазова компанія» на Вінниччині (12 млн куб. м) планує зріджувати газ і продавати як біоLNG. 
  • Компанія «Галс Агро» (3 млн куб. м) будувалася на основі біогазового заводу, з якого виробляла електроенергію потужністю 6,9 МВт. Згодом близько 1,2 МВт було переведено у режим збагачення біогазу до біометану без можливості видобутку електроенергії, але з планом транспортування газопроводами. Однак для цього потрібно забезпечити рентабельність, котра зараз зациклюється на експорті. Прийняття закону дасть «зелене світло» функціонуванню компанії в цьому напрямі, адже поки «Галс Агро» повернулася до початкового вироблення електроенергії з біогазу. 
  • Компанія VITAGRO на Чернігівщині (3 млн куб. м / 300 кубів на годину). Ціна продажу: 900 євро за 1000 кубів, тобто прибуток сягає 270 євро на годину, 900 тис. євро на рік. Але основною проблемою є неможливість продати газ по 900 євро в Україні, тож слід орієнтуватися на ринок ЄС.

Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua