Рада розблокувала експорт біометану до ЄС

21 березня 2024, 08:00 915

Верховна Рада України 20 березня ухвалила законопроєкт «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану».

Про це повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, нардеп від фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

За його словами, відповідний законопроєкт №9456 у другому читанні підтримали 297 депутатів.

Як повідомляла асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», документ має дати поштовх до розвитку виробництва біометану в Україні та на законодавчому рівні врегулювати проблему з можливістю доставки (експорту) біометану на європейський ринок.

«Наша країна має значний потенціал виробництва біометану і величезні експортні можливості. Так, до 2030 року ми здатні досягти виробництва до 0,5 млрд м³ біометану на рік. Наразі бізнес уже інвестував власні кошти, має намір працювати, створювати робочі місця, наповнювати державний та місцеві бюджети, але для цього необхідно дати можливість експортувати біометан на ринки, де він має попит», — підкреслили в УКАБ.

У цьому напрямі, як вважають експерти, основним своїм партнером Україна вбачає саме країни Європейського Союзу, що зумовлено як зростанням торговельної співпраці, так і наявністю газотранспортної мережі, котра дозволяє швидко та якісно поставляти біометан.