Єврокомісар: Ситуація в торгівлі з росією відрізняється від того, що є з Україною

28 березня 2024, 08:00 8861

Європейський Союз вживає подальші кроки для обмеження імпорту російського зерна.

Про це у Брюсселі заявив єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський, пише «Укрінформ».

«Щодо торгівлі з росією, то останнім часом ЄС встановлює певні бар’єри для неї та запроваджує тарифи, що скорочують імпорт (зерна) з росії. Загальний обсяг такого імпорту по усьому ЄС становив близько 2,5 млн т 2022 року — 1 млн т зерна та 1,5 млн т соняшнику. 2023 року цей обсяг залишився майже незмінним. Найбільшим імпортером російського зерна була Італія — 478 тис. т, на другому місці Латвія — 360 тис. т, певну кількість отримувала також Литва, зараз вона відмовляється продовжувати такий імпорт», — сказав єврокомісар.

За його словами, невелику частку російської зернової продукції минулого року імпортувала також Естонія. Для Польщі обсяг такого імпорту становив 3,5 тис. т зерна і 4 тис. т соняшнику, що в цілому є «дуже невеликим» обсягом аграрного імпорту. Сільськогосподарський імпорт з росії до таких країн як Угорщина та Словаччина, за словами єврокомісара, також залишався на низькому рівні.

«Зараз ми відкриті до запровадження обмежень (аграрного) імпорту з росії. Але ми маємо пам’ятати, що торгівля йде у два боки. ЄС експортував до росії сільськогосподарських товарів на 7 млрд 2023 року та імпортував звідти товарів на 2 млрд євро. Ми маємо враховувати цей фактор. Ця ситуація в торгівлі з росією відрізняється від того, що ми маємо з Україною. Торік наш (аграрний) імпорт з України становив 11,5 млрд євро, але ми експортували до України на близько 3 млрд. Тобто «мінус» (для ЄС. — Ред.) становив 8,5 млрд євро», — зазначив єврокомісар.

Він навів порівняльний аналіз загального обсягу торгівлі між Україною і ЄС 2023 року та його співвідношення із обсягом торгівлі сільськогосподарською продукцією. Минулого року загальний обсяг експорту ЄС в Україну становив 39 млрд євро, в той час як європейські країни імпортували з України товари на суму 23 млрд євро, тобто ЄС залишився в «плюсі» на 16 млрд євро. Відмінна ситуація спостерігалася в аграрній торгівлі.

«Це демонструє, що ми маємо переможців та тих, хто програє від лібералізації торгівлі з Україною. Економіка (ЄС. — Ред.) в цілому виграє, але фермери програють. Саме це є причиною, чому ми маємо компенсувати нашим фермерам ці втрати, зокрема завдяки державній допомозі. Це важливий політичний сигнал, і наші фермери мають отримати таку допомогу», — додав Войцеховський.