У ЄС закликали заборонити російську агропродукцію і замінити її українською

23 січня 2024, 15:32 1409

Латвія пропонує запровадити санкції проти російської агропродукції та замінити її українською на європейському ринку.

Про це сьогодні, 23 січня, перед зустріччю міністрів сільського господарства країн-членів Європейського Союзу в Брюсселі заявив міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе, інформує FREEДОМ.

«Ми пропонуємо сьогодні почати обговорення санкцій на російську сільськогосподарську продукцію. Як ми з латвійської сторони бачимо, в Європі достатньо харчових продуктів. Ми самодостатні, а це дає дохід для російської військової машини», — сказав він.

Він нагадав, що 2014 року росія наклала зі свого боку ембарго на деякі харчові продукти з Європейського Союзу, тоді як європейські країни не запроваджували подібних санкцій.

«Але нині імпорт зростає. Це зернові, можливо, навіть вкрадені з України, — ми не знаємо, звідки вони беруться. І саме з цього ми хотіли б почати цю дискусію: скоротити торгівлю з росією харчовими продуктами настільки, наскільки це можливо, й запровадити санкції на харчові продукти. І ми хотіли б попросити створити робочу групу в Раді (Європейській Раді. — Ред.) з цього питання… Йдеться про зернові. Це близько 2,2 млрд імпорту до ЄС, а загалом по харчових продуктах у ЄС — близько 3 млрд щорічно», — уточнив Краузе.

Він звернув увагу, що європейським фермерам дуже складно конкурувати з третіми країнами, наприклад, з росією, де виробляють не за європейськими стандартами.

«Їх не хвилює зміна клімату. Їх не хвилюють викиди… І якщо є якісь групи товарів, скажімо, соняшникова олія, то є виробник дуже великий — Україна. І фактично всі харчові продукти, які ми імпортуємо з росії, ми можемо купувати з України. Ми замінюємо й даємо можливість допомогти уряду України фінансувати цю війну проти російської агресії», — зазначив Краузе.