Президент Польщі: Без ЄС проблему українського зерна не вирішити

15 квітня 2024, 16:51 821

Польща не зможе самостійно розв’язати проблему заборони на українську агропродукцію та блокади кордону польськими фермерами. Потрібне політичне рішення з боку Європейського Союзу.

Таку думку висловив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю LRT.

«Це дійсно дуже серйозна проблема, і вона залишиться проблемою в майбутньому. Хочу наголосити, що саме Брюссель ухвалив рішення про зняття обмежень на імпорт продовольства з України до ЄС. На жаль, це має наслідки й за межами України, зокрема в Польщі», — сказав він. 

Дуда зауважив, що польські фермери захищаються, адже вони інвестували у свої господарства, і дешева сільськогосподарська продукція з України є для них катастрофічно руйнівною.

«Нам потрібно розв'язати цю проблему (зернове питання. — Ред.), але Польща не зможе розв'язати її самостійно, адже якби ми спробували обмежити потік української продукції до Європейського Союзу, ми б порушили правила співтовариства.

Тому Брюссель має знайти умови, які також захистять країни-члени від ситуації, в якій ми перебуваємо сьогодні. Ця проблема має бути вирішена на політичному рівні», — додав він.