ОЕЗи у Молдові зупиняються через брак українського соняшнику

27 березня 2024, 08:42 2201

Найбільший у Молдові виробник рослинної олії — компанія Floarea Soarelui — призупинила роботу через брак насіння соняшнику.

Про це заявила директорка підприємства Стелла Островецкі пише «Інфотаг».

За її словами, Floarea Soarelui не може закупити на місцевому ринку достатньо насіння соняшнику і не може імпортувати, оскільки запроваджений із жовтня 2023 року механізм ліцензування імпорту практично не працює.

«У січні 2024 року ми спробували отримати право на імпорт насіння з України, але спеціалізована комісія міністерства сільського господарства не видала нам ліцензію», — сказала Островецькі.

Вона зазначила, що підприємство може переробляти понад тисячу тонн насіння соняшнику на добу, відповідно, для продовження функціонування необхідні більші обсяги, які підприємство не може купити. З цієї причини в січні було призупинено виробництво, тепер знову зупинено завод у Бєльцях і Danube Oil у Джурджулештах.

За розрахунками фахівців, у молдовських фермерів є ще близько 100 тис. т соняшнику, але вони не хочуть продавати за ринковою ціною, розраховуючи на зростання цін у літній період.

Асоціація «Сила фермерів» стверджує, що на ринку є соняшник, але група Trans-Oil, до якої входить Floarea Soarelui, є монополістом на ринку і намагається диктувати свої умови і ціни. Floarea Soarelui купує насіння соняшнику за ціною менше 7000 леїв за тонну, в той час як фермери домагаються ціни в 8000-10000 леїв за тонну.

Зі свого боку, виробник олії стверджує, що пропонує ту ціну, за якою соняшник продається в регіоні. На думку виробника, підвищення цін на сировину призведе до зростання ціни олії та зробить продукцію неконкурентоспроможною на зовнішньому ринку.