Болгарія проти спрощення ліцензування українського соняшнику

08 лютого 2024, 09:57 1133

Болгарія висловилася проти спрощення експорту насіння соняшнику з України.

Відповідного листа міністр сільського господарства і продовольства Республіки Болгарія Кирил Ватєв направив першому віцепрем'єр-міністру — міністру економіки України Юлії Свириденко та міністру аграрної політики та продовольства Миколі Сольському, пише BTA.

Зазначається, що, за інформацією Міністерства економіки України, Болгарія погодилася лібералізувати режим ліцензування експорту цієї продукції з України. Однак Ватєв стверджує, що переговорів про будь-яку лібералізацію та спрощення режиму ліцензування імпорту насіння соняшнику з України до Болгарії не велося.

«Як міністр сільського господарства і продовольства Республіки Болгарія, я працюю над захистом інтересів болгарського аграрного сектору і роблю все можливе, щоб запобігти спотворенню ринку», — додав Ватев.

Він підтримав рішення українського уряду про виключення зі списку верифікованих експортерів українських компаній, які порушують правила постачання.

Болгарський міністр також повідомив, що з початку практичного застосування ліцензійного режиму, з 4 грудня 2023 року по 21 січня 2024 року, без погоджень та запитів на видачу ліцензій з України до Болгарії було імпортовано майже 38 тис. т соняшникової олії.

Тому він наполягає на ліцензуванні ввезення до Болгарії з України пшениці, кукурудзи, соняшнику, ріпаку.