Ціни на какао-боби вперше в історії перевищили $10 тис.

27 березня 2024, 19:00 1388

Біржова вартість какао-бобів у світі досягла нового історичного рекорду — $10 тис. за 1 тонну, збільшившись з початку року в 2,4 раза.

Як повідомляє ICE Futures, ф'ючерси у вівторок під час торгів сягнули 10 070 $/т, після цього відкотились до  $9992, пише DairyNews.today.

Серед причин такої динаміки — аномально спекотна погода в Кот-д'Івуарі, що ставить під загрозу врожай какао-бобів. Водночас попит на какао та шоколад у провідних економіках світу залишається високим. Тенденція до зростання цін також пов'язана з труднощами із судноплавством у Червоному морі.

До цього біржова вартість какао-бобів досягла історичного рекорду на початку лютого — понад $5,5 тис. за тонну. Попередній історичний рекорд був встановлений 1977 року, і тоді він становив $5,4 тис.

Раніше джерела в галузі повідомляли, що ціни на шоколад можуть зрости ще більше в усьому світі, оскільки великі африканські виробники какао в Кот-д'Івуарі та Гані припинили або скоротили переробку какао, тому що не могли дозволити собі купувати какао-боби. Міжнародна організація з виробництва какао (ICCO) очікує, що світове виробництво какао в цьому сезоні скоротиться на 10,9% — до 4,45 млн т.