ЄС і ФАО виділили $15,5 млн для підтримки фермерів Західної України

04 січня 2023, 16:19 2865

Сільські домогосподарства, дрібні фермери та малі сільськогосподарські підприємства отримають допомогу в межах проєкту на загальну суму $15,5 млн, що фінансується Європейським Союзом (ЄС) та реалізується Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО).

Як говориться у повідомленні ФАО, проєкт буде спрямований на підтримку виробників у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській та частині Чернівецької області через надання відповідних грантів для інвестицій на рівні фермерських господарств та ланцюжків доданої вартості у поєднанні з наданням дорадчих послуг і консультацій.

Програма інвестиційної підтримки буде впроваджена через Державний аграрний реєстр України (ДАР), і з березня 2023 року гранти будуть надаватися відповідним сільгоспвиробникам і сільгосппідприємствам у таких ланцюжках доданої вартості: 

  • Львівська область: ягідництво; овочівництво; аквакультура;
  • Закарпатська, Івано-Франківська та частина Чернівецької області: Гуцульська овеча бриндзя, захищене найменування походження (PDO); Гуцульська коров'яча бриндза, захищене найменування походження (PDO); Закарпатський мед, захищене географічне зазначення (PGI); Закарпатське вино.

Гранти у розмірі від $1 тис. до $25 тис. надаватимуться в українській гривні за чинним обмінним курсом, а отримувачі допомоги повинні будуть зробити відповідний внесок для фінансування запропонованої інвестиції. Конкретні критерії відповідності та відбору, а також процедурні та адміністративні вимоги для подання заявки будуть опубліковані у межах комунікаційної кампанії, яка розпочнеться найближчим часом. 

Крім того, проєкт передбачає надання допомоги Національній академії аграрних наук у збереженні унікальної національної колекції генетичних ресурсів рослин, яка має світове значення за обсягом та різноманітністю генетичного матеріалу.