Війна суттєво вплинула на географію вирощування озимого ячменю

27 вересня 2024, 09:57 596

Озимий ячмінь вирізняється своєю адаптацією до різних ґрунтово-кліматичних умов. Він стійкий до низьких температур, що робить його популярним у зонах Степу, Лісостепу та Полісся.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.

«Культура забезпечує стабільні врожаї навіть за складних кліматичних умов — таких, наприклад, як рання весняна посуха. Тож аграрії надають їй перевагу, особливо в регіонах із нестабільним режимом зволоження ґрунтів», — уточнює науковець.

За його словами, у 2021 році лідерами за обсягами виробництва озимого ячменю були південні регіони держави. Одещина забезпечувала близько 27% загального збору, Миколаївська область — 18,9%, Херсонська — 10,5%. Тобто ці три регіони давали більше половини валового збору ячменю озимого.

Повномасштабне вторгнення рф на територію України, безперечно, вплинуло на структуру посівів.

«2023 року Одещина посилила лідерство, збільшивши свою частку в загальнодержавному зборі до 36,5%. Водночас позиції Миколаївщини послабшали до 15,7%, проте частка Кіровоградщини зросла до 9,4%. Сукупно ці степові регіони разом із Дніпропетровською областю виробляють нині до 70% озимого ячменю», — каже Олександр Нечипоренко.

Суттєво збільшили обсяги вирощування західні регіони. У Тернопільській (+2,5%), Хмельницькій (+2,3%) та Львівській (+1,3%) областях ячмінь став однією з основних культур сівозміни. Зміни клімату не мали суттєвого впливу на географію вирощування ячменю озимого.