Незалежно від регіону бджолярі роблять ставки на соняшник

09 травня 2024, 15:25 884

Через нестабільні погодні умови прогнози з медозбору пасічники робити не беруться. Якщо будуть дощі, то розраховують на липу. Загалом незалежно від регіону бджолярі роблять ставки на соняшник.

Про це AgroPortal.ua розповів пасічник із Сумщини Микола Приходько.

«Торік були хороші результати по ріпаку та соняшнику: зібрав 8-9 т меду, не рахуючи дрібні продажі. Незрілий мед я не продаю. Сонях качаю двічі в будь-якому разі, а далі все залежить від того, який ще буде. Липа виділила — качаю, ріпак посіяний чи є якесь різнотрав’я — качаю. Все качається по сорту, в середньому три рази», — розповідає Микола Приходько.

Він додає, що перспективність майбутнього сезону залежить від кількох чинників: скільки засіють медоносів, які будуть погодні умови під час цвітіння. 

У свої 32 роки Микола Приходько має стаж у бджільництві 19 років. Почалося все зі шкільних років як хобі з одного вулика і переросло в справу життя — підтвердженням є понад 250 вуликів. У бджоляра пасіка кочова, вивозить її щосезону в радіусі 50 км. Там, де є медозбір, туди і їдуть.

За словами пасічника, сьогодні важливо бути зареєстрованим, адже в такому разі надходять всі оповіщення про обробіток полів. За весь час роботи випадків потрави бджіл у нього не було.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua