Названі регіони-лідери з вирощування проса

15 вересня 2024, 08:46 1270

2023 року лідерами з вирощування проса стали Полтавщина (12,7 %), Чернігівщина (12,7 %) та Харківщина (12,6 %), які за нинішніх умов мають найбільш сприятливі можливості для вирощування цієї культури та отримування стабільних врожаїв.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент  НААН Олександр Нечипоренко.

За його словами, також стабільно значні обсяги виробництва проса у Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Крім того, суттєво проти довоєнного періоду наростили збір урожаю проса Сумщина та Київщина.

«Просо вирізняється своєю легкою адаптацію до ґрунтово-кліматичних умов. Це теплолюбна посухостійка культура, що добре переносить підвищену концентрацію солей в ґрунті, тому і культивують її переважно в зоні Степу. Проте просо вирощується і в умовах Лісостепу та Полісся, де є однією з найбільш перспективних зернофуражних культур», — констатує Олександр Нечипоренко.

Він додає, що 2021 року — до повномасштабної агресії рф на території України — серед лідерів за обсягами виробництва проса були Одеська (12,2 % загального збору), Харківська (11,6 %) та Херсонська (10,6 %) області.