Гроші фермерів досі «в зерні», що позначиться на використанні добрив

05 березня 2024, 11:15 1034

Гроші багатьох фермерів досі «в зерні», оскільки велика кількість виробників не продала урожай, очікуючи кращих цін, тож вільних коштів бракує. До того ж співвідношення вартості агропродукції до вартості добрив більше, ніж до повномасштабного вторгнення.

Про це AgroPortal.ua розповів аналітик ринку добрив торгово-аналітичної компанії Barva Invest Костянтин Кінжалов.

propData.content.image
Костянтин Кінжалов, аналітик ринку добрив торгово-аналітичної компанії Barva Invest

Добрива купують і будуть купувати. Азотна група купуватиметься завжди. По комплексних добривах аграрії можуть пропустити рік і навіть два. Азотні добрива застосовують щороку, хоча можуть скорочувати норми внесення.

За його словами, аграріям не варто затягувати закупівлю добрив, адже ціни на них не знижуватимуться, а от логістика може ускладнитися. Костянтин Кінжалов відзначив, що часу купувати селітру та сульфат амонію вже обмаль. Це слід було робити ще в січні та на початку лютого. На заводах продукція вже розпродана по березень включно й зі швидким відвантаженням наявна лише у торговельних компаніях. 

«Дуже малоймовірно, що ціна на селітру буде знижуватися найближчим часом. Це можливо лише за умови значного падіння ціни на газ, тоді через декілька тижнів ймовірне зниження і по селітрі. На карбамід ціна від українського виробника незмінна вже більше місяця — 22500 грн/т, однак постачання можливі вже на квітень. Зволікати із закупівлею карбаміду в очікуванні зниження української чи імпортної ціни не варто, краще купувати вже зараз. Світові ціни не демонструють тенденції до зниження, лишаючись досить високими. Навіть якщо вони знизяться, карбамід за новими цінами може не прийти вчасно в господарство»,  зазначає аналітик


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua