Експорт меду до ЄС залишатиметься пріоритетним

03 вересня 2024, 09:25 767

Трійка лідерів покупців українського меду в ЄС за обсягами щорічно залишається майже незмінною — це Німеччина, Польща та Франція, на які припадає близько 60% від загального експорту України до ЄС.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

За його словами, важливими напрямками європейського експорту залишаються Бельгія, Іспанія, Італія, Греція. 

«Загалом із часу запровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС товарні партії українського меду знаходили своїх споживачів на ринках майже усіх європейських країн, за винятком таких специфічних ринків як Мальта, Кіпр або Ірландія», — додає посадовець.

Попри відновлення тарифної квоти, зазначають у Мінагрополітики, експорт меду до ЄС для українських виробників буде залишатися пріоритетним.

Тарас Висоцький, т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України

Світовий ринок меду має свою специфіку: основними імпортерами є економічно розвинуті країни з високим рівнем культури здорового харчування, розвиненою харчовою промисловістю та сектором HoReCa. Це пояснює, чому основними імпортерами є Європейський Союз, США, Японія, Канада та Саудівська Аравія. Частка ЄС у світовому імпорті меду торік становила понад 40%.

Водночас Висоцький додає, що з огляду на ці фактори та шлях України до ЄС, європейський ринок залишається привабливим для українських експортерів, хоча, безумовно, завжди варто розглядати можливість диверсифікації та пошуку нових ринків.