Аграрії переходять на альтернативні джерела енергії для сушарок

18 серпня 2024, 13:54 1891

В аграрній компанії ІМК оновлюють елеваторне обладнання, зокрема, частково відмовляються від природного газу і переходять на альтернативні джерела енергії для сушарок.

Про це в інтерв’ю AgroPortal.ua розповів генеральний директор ІМК Олександр Вержиховський.

«Ставимо котли, які працюють на відходах і пелеті. Сушарки, які лишаються на природному газі, модернізуємо, що до 30% скорочує його використання», — зазначає він.

Водночас Олександр Вержиховський додає, що компанія самодостатня у питанні кількості елеваторних потужностей.

«Загальна ємність одночасного зберігання складає близько 560 тис. т. Це 6 великих елеваторних господарств, є також склади підлогового зберігання. Валове виробництво в середньому складає 800 тис. т», — говорить гендиректор ІМК. 

За словами Вержиховського, як і всі агровиробники, у сезон жнив 2022 року ІМК увійшла з дефіцитом потужностей зі зберігання, адже у лютому червні 2022-го фактично нічого не експортували, а станом на початок повномасштабного вторгнення залишків зерна на складах було ще 240 тис. т. 

«Дуже виручили рукави, які ми активно використовували, зокрема і для закладання сирого зерна одразу з поля з тим, аби досушити його пізніше, вже після жнив, коли звільнялися сушарки. Тоді ж ми розконсервували значну кількість другорядних складських приміщень у селах, які до війни були виведені з виробничого циклу», — резюмував він.