Україна може перемогти не тільки у війні з росією, а й виграти боротьбу з корупцією

12 вересня 2023, 07:00 2196
Петро Мельник

Незважаючи на велику кількість сьогоднішніх проблем в агросекторі, є й позитивні тенденції, зокрема у боротьбі з корупцією.

Сьогодні український агросектор страждає від наслідків повномасштабної війни, котру розпочала росія, та бореться за можливість продовжувати свою діяльність. Крім того, за останні три місяці маємо ще й додаткові фактори, котрі ускладнюють функціонування агросектору: 

  • зупинка зернового коридору;
  • ембарго на експорт деяких агротоварів з боку 5 сусідніх країн;
  • зниження цін на українську продукцію. 

Усі ці фактори суттєво впливають на сільське господарство України, тож навіть за оптимістичними прогнозами наступного року близько 20% агрокомпаній можуть збанкрутувати.

Водночас можемо спостерігати деякі позитивні зміни щодо боротьби з корупцією.

Наприклад, минулого року були кейси, коли деякі компанії, що зіткнулись із проблемами корупції у податковій сфері, мали успішне вирішення ситуації, а особи-корупціонери були звільнені. 

Однак досі спостерігаються й деякі проблеми з корупцією, але їх можна вирішити. Зокрема, шляхом продовження напрацювань на шляху до прозорої діяльності держави та бізнесу. Наприклад, цьому сприятиме впровадження реєстрів та спеціальних сервісів, котрі виключатимуть особистісні зустрічі між бізнесом та аудиторами. І вже зараз проведено велику роботу на цьому шляху, зокрема, для зменшення кількості підзвітних документів, які вимагають від агробізнесу.  

Крім цього, існують непорозуміння з боку державних органів: не на вищому рівні, оскільки серед керівництва багато осіб, що прийшли з бізнесу та розуміють специфіку й проблеми, а, зокрема, є великі проблеми на регіональному рівні, коли співробітники виконують доручення керівництва обласних підрозділів навіть тоді, коли такі дії знаходяться поза межами правового поля. 

Наприклад, виникають ситуації, в яких податкові інспектори під час аудиту компанії мають наказ виписувати штраф, який не є законним, й вони знають про це, оскільки радять звернутися до суду. Проте суд — це довгий процес, який суттєво впливає на ведення бізнесу та спричиняє значні фінансові витрати. 

Загалом сьогодні я бачу позитивні зміни на краще, тож Україна може перемогти не тільки у війні з росією, а й виграти боротьбу з корупцією.

Петро Мельник, виконавчий директор Agricom Group, президент УКАБ 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.