Попри труднощі з логістикою, аграрії змогли завершити маркетинговий рік майже з довоєнними об’ємами експорту

22 серпня 2023, 07:00 3995
Петро Мельник

На початку повномасштабної війни Україна мала катастрофічну ситуацію з експортом. Наприкінці 2021 року багато аграріїв притримували зерно з надією заробити більше, що спричинило появу суттєвих залишків в обсязі близько 30 млн т в умовах, коли порти стали заблокованими через російську агресію.

Однак, спільними зусиллями міжнародної та вітчизняної спільноти ми змогли збільшити експорт сушею до 1,5 млн т в місяць, відновити на деякий час роботу «зернового коридору», збільшити пропускну спроможність портів Дунаю. Як результат — за рік вдалось вийти на експортні об’єми майже довоєнного часу.

Наразі маємо наступні логістичні особливості:

  • Відбулось зростання експорту вантажівками в два рази (в найбільш пікові періоди це були обсяги в 1 млн т), проте в останні місяці воно сповільнилось, тому що почались проблеми на митницях, черги на кордонах, перешкоди зі сторони 5-ти країн ЄС щодо блокування української агропродукції.
  • З’явилися більш дешеві варіанти експорту через порти Дунаю: неочікувано цей канал розбудував масштабне судноплавство, на сьогодні там є декілька різних проєктів. Обсяги щомісячного експорту сягають до 2 млн т з потенціалом збільшитися незабаром до 3 млн т. 
  • Досі є потенціал збільшення експорту вагонами через залізницю з української сторони. Але ще існують певні труднощі в сусідніх країнах Європи, котрі пов'язані навіть не з перевалкою, а з обмеженнями безпосередньо їхніх залізниць.

Цього року, якщо враховувати, що погодні умови були сприятливими, сукупний врожай зернових і олійних культур очікується близько 75 млн т, в той час, як експортна потреба в Україні складає близько 35 млн т. 

З огляду на сьогоднішні реалії, я думаю, що Дунай буде розвиватися та вийде на рівень 3 млн т або навіть трохи більше, працюватимуть сухопутні коридори в міру своїх можливостей та іноземних обмежень. Вважаю, що запрацюють одеські порти, оскільки на момент, коли закрився «зерновий коридор» в Одесі залишилось близько 2,5 млн т продукції, котру везти в порти Дунаю немає рентабельності. До того ж в одеських портах є декілька конкретних трейдерів, котрі зацікавлені у веденні бізнесу й вони разом з державою та міжнародними партнерами будуть шукати шляхи аби «зерновий коридор» знову запрацював. 

Тож, при оптимістичному сценарії, навіть з новими прогнозами, українські аграрії зможуть вивезти більше продукції, ніж в нас буде.

Петро Мельник, президент УКАБ та виконавчий директор Agricom Group

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.