Що потрібно знати аграрію про Національну стратегію доходів

13 лютого 2024, 06:55 1605
Сергій Педак

Національна стратегія доходів до 2030 року передбачає зміни у системі оподаткування для аграріїв в Україні.

Ось ключові аспекти:

1. Зміни в оподаткуванні юридичних осіб. Протягом трьох років ставки єдиного податку для юридичних осіб (виробників сільськогосподарської продукції) третьої групи будуть поступово збільшуватися до рівня звичайної ставки податку на прибуток (18% від обсягу прибутку до оподаткування). Це має на меті заохочення юридичних осіб до переходу на загальну систему оподаткування, враховуючи фінансовий стан та господарські потреби кожного підприємства.

2. Об'єднання другої та третьої груп ССО для фізичних осіб-підприємців. Ці групи будуть об'єднані, і всі платники податку на ССО (спрощена система оподаткування) сплачуватимуть податок на основі диференційованої шкали ставок. Мінімальна ставка становитиме 3% для торговельної діяльності із градацією ставок до 17% для різних послуг.

3. Перегляд видів діяльності в першій групі ССО. Види діяльності, дозволені для участі в першій групі ССО, будуть переглянуті з метою скорочення високомаржинальних видів бізнесу.

4. Застосування реєстраторів розрахункових операцій. Для платників ССО об’єднаної другої групи буде обов’язковим використання класичних або програмних реєстраторів розрахункових операцій.

5. Зміни у системі ПДВ для платників ССО. Поріг реєстрації платником ПДВ буде ефективно застосовуватися до всіх платників ССО.

6. Зміни для селянських фермерських господарств. Для селянських фермерських господарств (фізичних осіб), які залишаються в четвертій групі ССО, база оподаткування буде розширена з року, коли буде запроваджено оподаткування землі на основі її масової оцінки.

7. Зміни для виробників сільськогосподарської продукції. Ставки єдиного податку для юридичних осіб, які виробляють сільськогосподарську продукцію, будуть переглянуті та збільшені протягом трьох років до рівня, еквівалентного загальній ставці податку на прибуток. Це має на меті заохочення юридичних осіб до переходу на загальну систему оподаткування.

8. Скасування винятків для ведення господарської діяльності. Будуть скасовані винятки, які дозволяли вести господарську діяльність без обов'язку вести облік та документально підтверджувати походження товарів. Облік товарів буде спрощеним, але обов'язковим для всіх платників податків незалежно від їхньої організаційно-правової форми чи виду діяльності.

9. Підвищення акцизів на пальне. Планується прийняття рішення про поступове приведення (збільшення) акцизів на паливо у відповідність до стандартів оподаткування, що діють в ЄС, щоб забезпечити повне наближення до 2029 року.

Сергій Педак, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії «Титан»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.