Біотехнології в агро. Як розвивається ринок біопрепаратів у світі та Україні?

24 квітня 2024, 07:00 1171
Алла Болоховська

Біопрепарати вже стали важливою частиною сільського господарства. Ці екологічно безпечні продукти, виготовлені з корисних мікроорганізмів та природних речовин, замінюють хімічні засоби захисту рослин і добрива. Згідно з даними дослідницької компанії Dunham-Trimmer, загальний світовий дохід на біоринку 2023 року перевищив $10 млрд, і очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до $25 млрд.

Які ж ключові біопрепарати зараз виготовляють на ринку, головні тенденції цієї індустрії та які перспективи відкриваються для України?

Біопрепарати класифікують таким чином

Яка ситуація на світовому ринку біопрепаратів?

Попит на біопродукцію у різних регіонах зростає нерівномірно. Багато залежить від державного регулювання цієї сфери. Найвищі темпи приросту — близько 20% на рік — спостерігаються у Бразилії. Уряд цієї країни нещодавно спростив реєстрацію біопрепаратів.

США та Канада наразі є провідним регіональним ринком. Європа посідає друге місце, але розвивається повільніше через більш жорстке державне регулювання. До прикладу, у США та Латинській Америці мікробні продукти складають приблизно 50-60% ринку. У той час як у європейських країнах вони становлять менше ніж 15%. Проте у розвинених районах Америки та Західної Європи вже помічають перші ознаки перенасичення біоринку: темпи зростання сповільнюються. 

Мікробні препарати — рушій біоіндустрії  

Одним із головних драйверів розвитку біоринку є зростаючий попит на мікробні препарати. За оцінками Dunham-Trimmer, сьогодні 40% світової індустрії біологічних засобів захисту становлять продукти на основі корисних мікроорганізмів. А до 2029 року дослідники прогнозують, що ринок становитиме $15 млрд. Це при тому, що ще до 2010 року глобальні продажі не перевищували $1 млрд.

Популярність мікробних біопрепаратів зумовлена їхньою ефективністю у сферах передпосівної обробки насіння, оздоровлення ґрунтів, а також боротьби зі шкідниками та хворобами рослин. Особливо швидко вони завойовують ринок вирощування просапних культур.

Що стримує глобальний розвиток ринку біопрепаратів?

Попри всі позитивні тенденції, перед подальшим розвитком глобального ринку біопрепаратів постають декілька викликів. Зокрема, сегмент біогербіцидів (біологічних речовин для боротьби з бур'янами) майже повністю відсутній, тоді як звичайні хімічні гербіциди становлять левову частку світового ринку засобів захисту рослин — близько 45% (за оцінками Dunham-Trimmer). Таким чином, біологічні альтернативи поки що не здатні повноцінно замінити синтетичні продукти у цій ніші.

Інший стримуючий фактор — доволі низький рівень присутності біопрепаратів у сегменті великих польових культур та зернових. За оцінками фахівців, на них припадає понад 70% попиту на звичайні засоби захисту рослин. У той час як біопрепарати активно застосовуються в овочівництві, садівництві та інших ринкових нішах, у вирощуванні зернових та технічних культур вони все ще знаходяться на етапі впровадження.

Значною перешкодою також є фрагментованість самого біоринку, де діє безліч дрібних виробників. Через це складніше нарощувати значну ринкову присутність та залучати інвестиційні ресурси. Інвестори все частіше висувають жорсткі вимоги до умов окупності у біоіндустрії, а це змушує виробників біопрепаратів ретельніше обґрунтовувати свої проєкти.

Які перспективи розвитку біоіндустрії в Україні?

В Україні популярність біопрепаратів набирає оберти. Агрохолдинги все більше впроваджують екологічні біотехнології, підтримуючи Європейський зелений курс. А також через війну та девальвацію гривні фермери шукають заміну дорогим імпортним засобам захисту та добривам. 

За дослідженнями BTU, 24% агрохолдингів України активно впроваджують біотехнології у виробництво. Мікробіологічними препаратами компанії обробляється понад 4 млн га орних земель України. І попит зростає. Для порівняння, на 2022 рік у BTU було 2107 партнерів, 2023 року кількість агропідприємств, які активно застосовують біопрепарати, збільшилась до 2948.

Проте брак якісної інформації про біопрепарати заважає їх активнішому поширенню. Багато аграріїв досі вважає мікробні засоби недієвими. У навчальних підручниках досі подають застарілі дані. До того ж сама аграрна галузь доволі консервативна, тож впровадження ноу-хау та сучасних підходів відбуваються досить повільно. Своєю чергою, виробники біопрепаратів намагаються виправити ситуацію — впроваджують освітні програми, консультують фермерів і викладачів, проводять екскурсії виробництвом, запрошують студентів на практику.

Підсумовуючи, зазначу: екологічність, здатність замінити хімічні ЗЗР, реальна економічна вигода та прагнення аграріїв зберегти здоровʼя ґрунтів — усі ці чинники рано чи пізно призведуть до бурхливого розвитку біоіндустрії в Україні та світі. Українські науковці та компанії готові запропонувати світові унікальні мікробні продукти. Тож біопрепарати варто сприймати як інвестицію у сталий розвиток агровиробництва та збереження екології.

Алла Болоховська, co-founder та директорка з маркетингу біотехнологічної компанії BTU

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.