Найдорожчий сир світу виготовляється з віслючого молока

01 вересня 2022, 07:20 10787

Пуле — винятковий у своєму роді сербський сир, який виготовляється з віслючого та козячого молока. Основна мета створення цього сиру — зберегти популяцію балканських віслюків. Ціна шматочка пуле — 50 євро, що робить його найдорожчим сиром у світі.

В чому ж його особливість — розповідає сирна експертка ProCheese, співзасновниця фестивалю сирного мистецтва ProCheese Awards, суддя міжнародного конкурсу World Cheese Awards Оксана Чернова.

Пуле виготовляє лише один виробник у Сербії. Його ферма знаходиться на території заповіднику Засавіца. Окрім віслюків, тут ще проживають коні, корови, буйволи, свині та велика кількість птиці. Рецептура виготовлення сиру дуже складна, і нею не хочуть ділитися.

Ослиці дають дуже мало молока — на день орієнтовно 0,7-2 л. Тож потрібно мати досить велике поголів’я віслюків для виготовлення сиру або ж змішувати їхнє молоко з молоком інших парнокопитних. Для виготовлення 1 кг сиру потрібно від 25 до 30 л молока. 

Ослиць неможливо доїти за допомогою доїльних апаратів — вим’я маленьке, та й вони, як і буйволиці, просто відмовляються давати молоко через пристрій, тільки через контакт із людиною. Тим паче, надої у них невеликі, тому використовувати апарат не зовсім доцільно.

Віслючий сир містить багато білка, кальцію та омега-3 (жирних кислот), які є корисними для стану серця. А у віслючому молоці у 60 разів більше вітаміну С, ніж у коров’ячому.

Віслючий сир дуже ніжний, в міру вологий і водночас крихкуватий. Має притаманний аромат сироватки та віддалено — козячого молока, може містити відчуття димності з оточуючого середовища та має присмак сирого очищеного волоського горіха.

Сербський сир виготовляють у вигляді невеликих пірамідок або діжок вагою до 250 грамів. По-перше, це пов’язано зі зручністю фасування і продажу, по-друге — на виготовлення одного кілограма йде багато молока, яке має бути свіжим.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua