Що треба знати про бур’яни та боротьбу з ними?

26 травня 2021, 07:08 5682
Валерій Яковенко

Історія розвитку світового сільського господарства показує, що бур'яни здатні значно знизити валове виробництво культур. Гарна пристосованість до умов навколишнього середовища, високий рівень відтворення та висока конкурентоспроможність у посівах роблять їх справжньою загрозою для аграріїв.

За даними Міжнародної організації з продовольства і сільського господарства, втрати сільськогосподарської продукції від бур'янів та інших шкідливих організмів у всьому світі оцінюються в $75 млрд за рік.

Шкода від бур’янів

Спричиняють втрати врожаю. Хоча на початку бур’яни не виглядають надто агресивними, через їхній швидкий ріст вони починають живитися поживними речовинами з землі, забираючи частину енергії з сільгоспкультур. Бур’яни затіняють рослини, викликають світлове голодування і знижують продуктивність фотосинтезу, у результаті чого втрати врожаю можуть сягнути 33%.

В Україні зниження валових зборів сільгоспкультур внаслідок забур'яненості становить 25-30%, а в окремих випадках навіть перевищує 50%. Через бур’яни наші агровиробники щороку втрачають 8-10 млн т зерна, 15-18 млн т цукрових буряків і 5-6 млн т картоплі.

Порушують екологічну рівновагу. Конкуруючи з рослинами за фактори життя — світло, воду, поживні речовини — бур’яни значно поширюються й починають випереджати в рості культурні рослини.

Наприклад, пирій повзучий у 2,5 рази більше засвоює води з ґрунту, ніж озима пшениця. Осот рожевий виносить з ґрунту азоту і фосфору в 1,5 рази, а калію — в 4 рази більше, ніж зернові колосові культури.

Таким чином, бур’яни витісняють інші рослини з екосистеми, що призводить до втрати біорізноманіття та деградації земель.

Становлять загрозу для пожеж. Дикорослі бур'яни утворюють на ділянках земель щільні монокультури, формуючи великі запаси палива. Як наслідок, з’являються загрози пожеж, що особливо небезпечно у спекотну та суху пору року.

Боротьба з бур’янами

Традиційно з бур’янами борються шляхом внесення хімічних препаратів за допомогою тракторів-обприскувачів. Однак вони можуть вносити гербіциди лише на великих площах, цим самим спричиняючи надмірне використання хімічних речовин, що у свою чергу призводить до забруднення земель.

Також колесами наземної техніки насіння бур’янів легко переноситься в інші місця. Тож виходить, що традиційні машини певною мірою стають помічниками в поширенні бур’янів.

Чи є інші варіанти?

Інновації не стоять на місці. Поява дронів зробила їх найкращою альтернативою великій наземній техніці у боротьбі з бур'янами. Оснащені передовими технологіями, безпілотники можуть працювати на 100% автономно. При цьому, порівняно із традиційними підходами, застосування дронів знижує використання гербіцидів на 30%.

Більше того, їх можна використовувати для сівби насіння трави та відновлення рослинного покриву після знищення бур’янів. За рахунок електронного живлення це сільськогосподарське обладнання є на 100% екологічно чистим і допомагає зменшити викиди вуглецю.

При цьому нещодавні дослідження показали, що продуктивність сучасних дронів-обприскувачів є конкурентною продуктивності традиційних обприскувачів

Валерій Яковенко, СЕО компанії DroneUA

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.