logo

Спецпроекти

Made in Ukraine // Наскільки дорого вирощувати лохину в Україні?

Made in Ukraine // Наскільки дорого вирощувати лохину в Україні?

Спецпроекти 12 серпня 2019. 07:00 652

Лохина — це американ­ська ягода. Зараз її багато ви­рощують у Північній Америці, Чилі, Перу і навіть Мексиці. У Європі — німці, іспанці та поляки. Україна лише починає розви­вати лохину як нішеву культуру, але поляки вже дивляться на нас, як на конкурента на велико­му ринку ЄС.

Лохину в Україні стало садити модно. Висока ціна, багато вітамінів та антиоксидантів зробили цю ягоду популярною серед дачників і городників. Мода прийшла в Україну з Європи, а туди — з Америки. Для прикладу, у Голландії плантації, де колись росли тюльпани, переводять під площі під лохину.

Любомир Вінтоняк, як і більшість сучасних фермерів, — увесь у роботі. За першим фахом — радіотелемайстер, радіоелектронік. Уперше скуштував цю ягоду ще на початку 2000-х років. Тоді вона йому і сподобалась. Кожного разу, коли їздив до Польщі, завжди її привозив, аби поласувати. Ще 10 років тому посадив перші кущі, однак вони не прижилися. Зрозумів, що садив неправильно. Лише через кілька років, у 2014-му, зустрівся із переселенцем з Луганська Сергієм, який ще раз заохотив його спробувати посадити ягоду, розповівши про особливості лохини.

З чого почати бізнес

Починав Любомир із 30-ти кущів на городі біля батьківського обійстя на Івано-Франківщині. Паралельно зайнявся пошуком землі для майбутньої плантації.

Цього року в нього вже чотири гектари землі засаджено кущиками цієї вітамінної ягоди. У планах — розширитися до 10 га. Має близько 15-ти різних сортів — від ранніх, перша ягода на яких дозріває у середині червня, до найпізніших, останніми ягодами з яких можна ласувати до початку жовтня.

Улітку почав збирати перші врожаї. «Перша і найголовніша особливість лохини: потребує особливого кислого ґрунту, — каже фермер. — Тому й така дорога. Щоб закласти її, треба повністю забрати шар землі, який є, і створити новий». Любомир формує його з торфу, кори і тирси. Вартість закладки одного гектара лохини коливається від 20 до 30 тисяч євро і залежить від того, який підручний матеріал є поруч.

«Обов'язково мусять бути полив і зміна субстрату. А все решта — тонкощі та деталі, які можна шліфувати і вдосконалювати з часом», — наголошує господар.

Сам він вчився у Голландії. Тепер обмінюється досвідом із поляками, які стали одними з лідерів з вирощування лохини в Європі.

Технологічний процес

Спочатку купують саджанці у мультиплатках, привозять у поле, пересаджують у маленькі горщики. Так тримають півроку, а потім пересаджують у більші горщики, а ще через деякий час — у заздалегідь підготовлений ґрунт. Процес до висаджування в поле триває два-три роки. Перші ягоди будуть не раніше, ніж через 3−4 роки.

Лохина любить м'який ґрунт, інакше не виросте, бо має тонку і ніжну кореневу систему. Потребує кислого ґрунту, а також багато сонця, вологи і вітру. Коли мало сонця, дасть менше ягоди. Для того щоб забезпечити необхідну вологість, влаштували крапельне зрошення, яке цьогоріч довелося включати щонайменше двічі на день. Аби створити усі необхідні умови, які вимагає ягода, треба вкласти чимало грошей. Тому й ціна на неї така висока. Зрештою, лохина дорога в усьому світі.

Щоб не пошкодити її під час збирання, треба зняти її з гілки «в один дотик». Наліт, який залишається на ягодах, вважають дуже корисним, як її шкірку та м'якоть. Ягоду не миють не тільки тому, щоби не змити поживних речовин, а й тому, що знають, що зростала і зібрана в чистих умовах. Господар підкреслює, що краще смакує ягода, зібрана з поля і охолоджена.

Щоб ягода зберігала свій товарний вигляд, Любомир подбав про упакування. Сучасне, виготовлене в Києві. Коли його бачать на базарі в Івано-Франківську, не вірять, що ягода вирощена тут: кажуть, що привезли з Польщі. Тоді господарі запрошують «недовірливих» у поле.

Робоча сила

У Любомира працює 10 робітників (каже, що більше не потребує), і за годину збирання їм платять від 40 до 60 гривень.

У Польщі ягоду збирають здебільшого українці. Для прикладу, при зборі врожаю на 10 га лохини зі 110 робітників 90 — українці. Тут уже переконалися, що найкращі працівники — віком від 35 до 45 років.

Любомир платить своїм працівникам не набагато менше, ніж у Польщі. Воліє давати роботу працівникам з інших місцевостей, які приїхали на тиждень. Місцеві люди, як переконався з власного досвіду, коли сонце, добра погода, віддають перевагу роботі по господарству в себе вдома.


AgroPortal.ua за матеріалами Wz.lviv.ua


Ключові новини аграрного ринку в Telegram

Новини

Показати все

Блоги