Тропіки по-українськи: під Києвом вирощують банани, лимони та іншу екзотику

11 серпня 2016, 10:40 20025

Як же іноді хочеться в тропіки, де вічна теплота, на сніданок екзотичні фрукти прямо з дерева. Але, бажано, без шкідливих комах.

Що ж, нам не довелося далеко їхати, щоб здійснити мрію — в селі Рожни Київської області є свої «маленькі джунглі».

Агроном-селекціонер з дипломом інженера системотехніка цивільної авіації Анатолій Патій створив унікальну термо-теплицю, де він вирощує найрізноманітніші екзотичні фрукти: карликові банани, кілограмові лимони, мандарини, апельсини, маракуйю, ківі та інжир.

Тисячі саджанців, безліч різноманітних дерев і квітів наповнює чудо-теплицю. Унікальність такої споруди, як розповів AgroPortal.ua сам Анатолій, полягає в енергозберігаючій технології — вона не впускає холод і не випускає тепло, саме тому вона вимагає в 15 разів менше обігріву, ніж звичайна теплиця. Навіть при великих морозах батарея вмикається максимум 3-4 години на добу, і цього цілком вистачає.

Історія нашого героя почалася ще в дитинстві. Тоді Анатолій Васильович, син агронома, жив в маленькому селі на Вінниччині. Апельсини на той час були дуже великою рідкістю. Але коли його дядько привіз з Москви незвичайний фрукт, хлопчик вирішив продовжити йому життя і посадити кісточку в вазон. Але, на жаль, цитрусові починають плодоносити тільки через 20-30 років. І тільки коли майбутній селекціонер повернувся з армії, дерево заплодоносило.

«Мене такі справи не влаштовували і я почав шукати літературу, щоб дізнатися про це більше. У бібліотеці знайшов книги, з яких я дізнався про 300-річний досвід вирощування лимонів, апельсинів, ананасів і інжиру в закритих приміщеннях (теплиці, парники, будинки) на території Росії і України. Все це було настільки цікавим, що я прийняв рішення стати слухачем сільськогосподарської академії агрономічного факультету», — розповідає Анатолій Патій.

Звичайні скляні теплиці дуже енергоємні, майже 70% тепла викидається в повітря. Тому майбутній селекціонер почав замислюватися про побудову зовсім нової конструкції теплиці. Так народилася ідея енергозберігаючої термос-теплиці. За цією технологією можна будувати також будинки, гаражі, магазини та інше. Варто відмітити, що і будинок у винахідника побудований за цією ж технологією.

В імпровізованих джунглях вже близько 30-ти видів рослин, і постійно з'являються нові. Можна побачити не тільки прості дерева, а й дерева-сади, де на одній гілці апельсини, на іншій — лимони, на третій — мандарини і т.д.

Також є дерево мирта, яке очищає повітря, карісса — австралійська слива, мурайя, плоди якої омолоджують організм людини, лімонелла, кинкан, авокадо, мушмала, маракуйя, папайя — «динне» дерево, — а також полуничне, оливкове, кавове і багато інших .

«Ми не реалізовуємо плоди, тільки вживаємо самі і роздаємо друзям. Наша мета — виростити здоровий якісний саджанець, який дасть можливість кожному спробувати себе в справі кімнатного садівництва», — каже Анатолій Патій.

Цікавий факт про ананаси: цей плід може бути зрізаним з гілки в незрілому стані, після чого він безперешкодно дозріє і збільшиться в розмірі в 10 разів. Ананаси також можуть рости без поливу до півроку.

А еквадорські банани, висотою в 5-6 метрів, можуть з'явитися у вас в будинку замість кактуса. Як це можливо? Український селекціонер, з метою зменшити розміри цього дерева, схрестив карликовий банан — 3,5 м — з текстильним бананом, який росте до 1 м у висоту, але не дає плодів. В результаті вийшов новий сорт — Київський карлик 1,5 м у висоту і Київський суперкарлик — до 1 м. Всі вони можуть плодоносити в кімнатних умовах, в зимових садах, теплицях, навіть при 15 градусах тепла, і давати до 30-40 відростків за рік для розмноження.

Якщо чесно, то побачене дуже вражає. Мені, як любительці бананів, лимонів та інших цитрусових, дуже сподобалася ідея саду в квартирі. При тому, що за словами Анатолія, це справа не настільки складна. При обсягах його теплиць (на даний момент у нього є 3 теплиці площею 700 кв. м) і кількості рослин — він разом з сім'єю витрачає на активну роботу близько 3 місяців на рік, з березня по травень. А далі залишається тільки спостерігати, і, найприємніше — збирати урожай.

Для власника цієї унікальної споруди основним завданням став продаж розробленої ним бізнес-ідеї.

«Теплицю-термос може побудувати кожен, це не вимагає високої кваліфікації працівників, — ділиться Анатолій Патій. —  Фахівця потрібно залучити тільки підчас установки теплового обладнання. Ширина теплиці не більше 5 м, а довжина може бути різною, але оптимальна від 20 м до 50 м. Додам, що продаю не просто проектну документацію, а практично готовий бізнес».

Як уточнює Анатолій, в «термосі» можна вирощувати не тільки екзотику, а й рідні огірки, помідори, зелень, гриби і квіти. У створених в термос-теплиці умовах рослини відмінно плодоносять і можуть мати врожайність вдвічі-втричі більше, ніж зазвичай.

Всім, хто зацікавився, раджу їхати в гості ближче до зими, тоді і банани достигнуть, можна буде напевно переконатися не тільки в унікальності рослин, але і спробувати смакоту.


Наталія Помянська, Ольга Бабій, AgroPortal.ua