Практичний досвід забезпечення благополуччя бджіл в умовах кліматичних змін
Синергія трьох: як аграрію отримати швидке та доступне фінансування
Фінансові інструменти на AGRO Challenge: у фокусі — партнерські програми
В умовах зміни клімату аграрії шукають рішення, яке дозволить розв’язати проблему водного стресу у рослин. Наразі дієвим інструментом на ринку є інноваційні препарати на біологічній основі від французької компанії Elicit Plant. Даними продуктами зараз користуються фермери в усьому світі, й важливо, що українські сільгоспвиробники мають доступ до цих інноваційних рішень.
Підприємство «Ф.Г. Щедрий Лан» у Дружківці Донецької області вирощує кавуни з початку повномасштабної війни. До цього виробника спонукало зменшення площ під баштанними на Херсонщині.
З появою адаптованих сортів сої швидкими темпами зросли площі посівів культури в Україні — у середньому вони коливаються в межах 1,6-2 млн га. Сьогодні Україна входить до десятки провідних країн за масштабами виробництва сої.
Весняно-польові роботи в холдингу «Теком Агро Групп» стартували з посіву сочевиці на півдні Одеської області в ТОВ «Агрофірма «Південна». Це нова культура для господарства, пробний посів провели на площі 300 га.
Автопілот на кожній одиниці техніки, аналіз ґрунту щоп’ять років, супутниковий моніторинг полів, посекційне відключення обприскувачів і сівалок, точність висіву до штуки, точкове внесення добрив, картографія комбайнів — неповний список інноваційних підходів, втілених чи запланових у ФГ «Моя Земля 2015» та ТОВ «Полтава Агро» на Полтавщині. Власником обох господарств є Григорій Шамрицький.
Ультраранній сортовий соняшник, посіяний на початку травня, можна збирати вже в серпні. Це дає змогу оминути спеку під час цвітіння, наливу зерна та формування врожаю. Головне, щоб на полі не було вовчку, й соняшник був раннім.
У столиці працює міська вертикальна ферма, де виробляється десятки тисяч лотків мікрозелені на місяць. Це найбільше в Україні виробництво мікрогріну, яке забезпечує продукцією жителів Києва. У планах власників бізнесу — створити такі ферми у всіх великих містах країни.
У ТОВ «Грінора Фрут», яке обробляє 930 га на Вінниччині, на практиці довели, що зменшення використання мінеральних добрив на 40% не мало негативного впливу на урожайність. Навпаки, розумний підхід дозволяє отримувати стабільні врожаї, а відтак і прибутки.
Різкі перепади весняних температур (у деяких областях коливання протягом доби складали більше 20°С) негативно вплинули на розвиток озимої пшениці. Рослини у стресі, вегетація уповільнюється, проте незворотних змін ще немає. Правильна підтримка й агрономічні заходи можуть допомогти сходам відновитися.
Без хімії, міндобрив, синтетики, гормонів, ГМО — саме таку продукцію життєдайного виробництва вирощують на полях фермерського господарства «Костів» на Львівщині. Підтвердженням цьому є органічний сертифікат, який засвідчує те, що на полях уже майже 20 років не вносилось жодної «хімії».
Підхід «отримувати високі врожаї за використання старих технологій» — уже не працює. Аграрний сектор змінюється швидкими темпами, і за нинішніх обставин, щоб вижити, сільгоспвиробники мають орієнтуватися на три основи: міцність, технологічність, інноваційність.
Однією з нагальних проблем сільгоспвиробників перед посівною є брак обігових коштів. На тлі нестабільної економічної ситуації в країні, коливання цін на агропродукцію та систематичного здорожчання компонентів для виробництва аграрії дедалі частіше зазначають, що не можуть забезпечити весь обсяг весняно-польових робіт власним коштом.
З початку повномасштабного вторгнення частина українських виробників потрапили в окупацію та вимушені були функціонувати у важких умовах або й зовсім зупинити виробництво. ПП «УКАН», що на Херсонщині, — одне з підприємств, котре відновило роботу після деокупації.
Фунгіциди — це звучить дорого. Адже немає дешевих, але ефективних рішень, зокрема, проти хвороб соняшнику. А вартість насіння росте, добрив — не відстає, пального — коливається з тенденцією не в той бік, у який хотілося б, техніку обслуговувати дедалі дорожче, а ціна, за якою можна реалізувати урожай, не дуже радує. На чому ж заощадити? Може, на фунгіциді? Можливо, пронесе, і хвороб не буде?
З кожним роком аграріям усе важче вдається протистояти зміні клімату, який впливає на продуктивність і стабільність сільського господарства. Погодні умови минулого сезону довели, що ефективно працювати в рослинництві неможливо без впровадження нових рішень у технологічні процеси. Якщо не взяти погодний фактор під контроль, то він залишить фермерів без урожайності та доходів.
За час війни відбулися зміни як у виробництві сільгоспкультур, так і в економіці елеваторного бізнесу. В хороші роки 50% доходності давало сушіння кукурудзи. Наразі обсяги цієї культури значно скоротилися, що кардинально змінило елеваторний бізнес і можливість генерувати дохід і окупність.
Агротехнології, поради, обмін досвідом від практиків та експертів ринку