
Перетворити виклики на інновації: де бере початок джерело АгроСили аграріїв

Підвищити економіку та отримати незалежність: як наявність власного елеватора посилює агробізнес

СушиPRO100: як сучасний елеватор забезпечує фермерам заробіток і енергонезалежність

Переведення овочівництва та ягідництва в закритий ґрунт у європейських країнах стає з кожним роком дедалі більше затребуваним, адже для виробників це означає прогнозоване вирощування та уникнення погодних ризиків. За даними Вагенінгенського университету (Нідерланди), ефективність виробництва в теплицях у 15 разів вища, ніж у відкритому ґрунті. Українські аграрії теж почали активно освоювати тепличні технології.

Найголовніший ресурс в агровиробництві — вода. Максимально використати вологу, а також економити на пальному допомагають мінімальні технології обробітку ґрунту — no-till та strip-till. Багато аграріїв в умовах зміни клімату, постійних посух і дефіциту вологи обирають саме цей шлях.

Аграрний бізнес активно євроінтегрується в питаннях стандартизації, норм та впровадження ощадливих технологій. Сьогодні аграрії вже зрозуміли, що потрібно рухатися від агрономії до агроекології, де такі показники як екологічний складник, декарбонізація, регенеративні практики стають звичною нормою. В основі цього лежить відновлення родючості та здоров'я ґрунтів і перехід на органічні добрива.

Підприємство «Альянс-Бекон» на Житомирщині має в обробітку 1800 га землі. Вирощують сою та кукурудзу, невеликі площі займають озимі ячмінь і пшениця. Наявність власного елеватора дає можливість господарству економічно вигідно зберігати та сушити власне зерно, а також закуповувати продукцію у фермерів і розвивати трейдинг.

Після збору врожаю перед аграріями стоїть завдання якісного зберігання зерна. Провідні господарства вже не один рік використовують для цього технологію небулізації (холодного розпилення). Вона з’явилася в Україні з появою компанії Sojam, яка запропонувала лінійку інсектицидів для обробки врожаю.

«СФГ Ельдорадо» на Київщині вирощує широкий спектр овочів борщового набору, зокрема спеціалізується на картоплі як на посадковому матеріалі, так і на чипсовій та товарній. Окрім цього, на полях компанії ростуть зернові й технічні культури.

Спілкування з журналістами для власника фермерського господарства «Аллазаров» — справа майже звична. За 25 років підприємство Юрія Аллазарова не раз ставало героєм публікацій і репортажів завдяки своїм досягненням, інноваційним підходам і технологічності. Досвід Юрій Єгамович має колосальний, адже, мабуть, немає такої галузі в агро, якою б він не займався.

«СФГ Ельдорадо» — одне з провідних овочевих господарств України, зокрема і з вирощування картоплі. Підприємство сьогодні активно займається картоплярством, вирощує переважно посадковий матеріал і невеликі площі засаджує товарними сортами.

Компанія «Агропродсервіс» (АПС) посідає провідні позиції в Україні з виробництва молока, свинини та курятини й активно розвиває переробку. Підприємство ділилося з учасниками власним досвідом і досягненнями в тваринництві під час наймасштабнішого форуму аграрних інновацій в Україні «Нове зернятко», який відбувся на Тернопільщині.

Дводенний форум аграрних інновацій «Нове зернятко 2025» вже вдев’яте відбувся на Тернопільщині. У 2025 році захід став наймасштабнішим за усі роки проведення.

Коли чергові жнива вже в розпалі, українські аграрії підсумовують рік, який став черговим іспитом навіть для найдосвідченіших господарів. Нестійка погода — від аномальній засухи до підтоплень, ускладнена логістика, пошук нових експортних ринків, величезні ризики, пов'язані з війною, дедалі вищі ціни на паливо, добрива, ЗЗР — усе це збільшує навантаження на господарство та змушує шукати способи захистити бізнес і землю.

У СТОВ «Десна» на Чернігівщині картоплею цього сезону засадили 200 га і вже з 18 липня почали копання. Вологи на старті розвитку культурі вистачило, але в господарстві сподіваються, що найближчим часом пройдуть дощі, адже від кількості опадів залежатиме врожайність.

У сучасному сільському господарстві, де зростає попит на стале виробництво та екологічні рішення, препарати на основі грибів роду Trichoderma стали звичним елементом технологічних схем вирощування рослин, адже їх застосування дозволяє зменшити кількість патогенів і покращити родючість ґрунту.

З 1 липня розпочався прийом зерна нового врожаю на елеваторних комплексах агрооб'єднання «Теком Агро Групп» — зайшла перша партія зерна озимого ріпаку та 400 т ячменю. Два маршрутних елеватора із загальною потужністю одночасного зберігання майже 100 тис. т зерна відносяться до ТОВ «Подільське зернопереробне підприємство» та ТОВ «Чубівський комбінат хлібопродуктів».

Бобові культури набувають дедалі більшої популярності серед українських аграріїв. На них звертають увагу завдяки поживним властивостям, високому вмісту білка та економічній ефективності. До того ж український горох, соя, квасоля та сочевиця цікавлять країни ЄС, Південної Азії та Африки, що спонукає агровиробників розширювати посівні площі.

Відомий виробник сільгосптехніки «Технополь» спільно з одним із найбільших виробників біопрепаратів у Східній Європі — BTU — у червні провели День поля. Під час заходу організатори на полях свого сільгосппідприємства продемонстрували аграріям технологічні процеси, ознайомили з техкартами вирощування культур і наочно показали результати впровадження технології Living Soil Power у тандемі з біопрепаратами.
Агротехнології, поради, обмін досвідом від практиків та експертів ринку