Закупівельні ціни на свинину пішли на спад

05 жовтня 2018, 09:54 2499

Ціна закупівлі свинини живою вагою з початком четвертого кварталу змінила вектор руху. Планові котирування послабилися на 0,25-1 грн/кг, а середня цінова позначка 40-го тижня втратила півгривні у порівнянні з кінцем вересня.

Про це повідомляє Асоціація свинарів України.

За підсумками опитування представників м’ясопереробної галузі, закупівельні ціни на «м’ясних» свиней коливаються в межах 47-49 грн/кг. Втім, більшість операторів вважають, що наступного тижня цей діапазон понизиться та звузиться. Так, дві третини опитаних вважають, що середня ціна закупівлі до кінця першої декади місяця опуститься до 47-47,5 грн/кг.

М’ясопереробники зазначають, що холодніші погодні умови позитивно вплинули на пропозицію живця з боку промислових виробників: товарні партії стали одноріднішими, тварини швидше «доростають» до забійних кондицій.

«Проте, одночасно з поступовим сезонним відновленням пропозиції свинини, попит зазнає протилежних змін. Так, оператори відзначають послаблення реалізації через відповідну зміну споживчої активності. Сезонні фактори впливу на попит — більша пропозиція альтернативних видів білку (активізація подвірного забою худоби та птиці, період активного вилову риби та збору грибів) та перерозподіл сімейних бюджетів у підготовці до зими (заготівля городини, наближення опалювального сезону) — вже зараз спричинили «просідання» продажів щонайменше на 10%», - говориться у повідомленні.

Втім закупівельники вважають таке послаблення попиту та, відповідно, зсув цін цілком закономірним та таким, що відповідає традиційним трендам цього періоду.

Більшість із них вважають, що сезонний спад буде досить плавним і, найвірогідніше, зупиниться по досягненні літнього рівня цін. Втім, суттєвим чинником тиску на внутрішню ціну залишається імпорт та ціни у країнах ЄС, які упродовж вересня послаблювались на 1,5-2% щотижня.