На Хмельниччині за рік кількість поголів’я ВРХ зменшилася на 2,8 тис голів

17 квітня 2020, 12:40 2247

В галузі тваринництва в Хмельницькій області спостерігаються негативні тенденції. За 2019 рік по всіх категоріях господарств зменшена кількість поголів’я ВРХ на 2,8 тис голів, корів — на 3,6 тис голів, свиней — на 13 тис голів. Однак, поголів’я птиці збільшилося майже на 1 млн голів.

Про це повідомив директор Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу Хмельницької ОДА Олег Омелянюк під час наради в режимі відео зв«язку з головами райдержадміністрацій під керівництвом голови ОДА Дмитра Габінета.

Також він розповів, що за минулий рік сільськогосподарськими підприємствами Хмельницької області реалізовано 45,3 тис. тонн м’яса в живій вазі, вироблено 168 тис. тонн молока та 916 млн штук яєць.

«Через зменшення чисельності поголів’я, надалі прогнозується спад у виробництві молока та у вирощуванні м’яса. Основною причиною зменшення поголів’я та спаду виробництва є диспаритет між собівартістю виробництва та реалізаційною ціною», — завважив Олег Омелянюк. 

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 № 107 (зі змінами) у 2019 році на Хмельниччині було виплачено 37,3 млн грн дотаційних коштів за утримання молодняку ВРХ для понад 12 тисяч домогосподарств населення, на здешевлення закупівлі племінних тварин та генетичних ресурсів — 9,5 млн грн, на утримання корів — 33,5 млн грн.

«Однак, через зменшення поголів’я ВРХ в особистих господарствах населення та зменшення поголів’я корів в сільськогосподарських підприємствах, визнано, що дані напрями підтримки сільськогосподарських виробників були не ефективні та Урядом прийнято рішення про скасовування дотацій на утримання корів та виплату дотацій за вирощування молодняку ВРХ. Виробники Хмельницької області самі через власні рішення, щодо скорочення поголів’я, сприяли скасовуванню дотації, а це понад 80 млн грн, які б могли працювати на розвиток агропромислового комплексу і в цілому розвитку сільських територій нашого краю», — вважає Олег Омелянюк.