Птахівники: Звинувачення в картельній змові на ринку яєць безпідставні

01 березня 2018, 11:34 5126

Асоціація «Союз птахівників України» заявляє про відсутність жодних підстав для звинувачення виробників яєць курячих у порушенні законодавства про захист економічної конкуренції у зв'язку з нещодавно поширеною в засобах масової інформації заявою про нібито «картельну змову» на ринку голови Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, яка за своїм змістом є неправдивою та безвідповідальною.  

Як говориться у повідомленні асоціації, насамперед, це стосується даних щодо рівня цін на продукцію виробників яєць курячих. Птахофабрики формують свої оптово-відпускні ціни, виходячи виключно з економічних факторів і відповідно не впливають на рівень роздрібних цін, які встановлюють торговельні мережі.

За умов відсутності декларування торговельної націнки відповідальність щодо кінцевої ціни лежить повністю на продавцю (торговельній мережі). Відпускні ціни виробників на сьогодні мають певну тенденцію до зниження, яке з початку січня цього року склало 5,6%. На сьогодні по найбільш вживаній категорії яйця «С1» середня відпускна ціна становить — 22 грн/десяток. Тому незрозуміло, звідки пан Дорошенко взяв вартість у 30,8 грн/десяток, та до якої категорії яєць вона відноситься.

«Ми розуміємо, що попередні прогнози та коментарі в ЗМІ пана Дорошенка передбачали зовсім іншу цінову ситуацію на яйця в січні-лютому місяцях, тому аби виправдати свою «фаховість» необхідно було знайти інший спосіб — звинуватити виробників у ціновій змові! Однак, об'єктивно аналізуючи ситуацію, потрібно враховувати ряд чинників, які впливають на споживчі ціни і чому порушуються тенденції минулих років», — говорять в асоціації.

«Союз птахівників України» нагадав, що для ринку яєць притаманна сезонність у формуванні відпускних цін, на яку суттєво впливає наявність виробництва яєць у господарствах населення на рівні 45% від загального виробництва. Тому, ціни на яйця найдешевші у літній період, а найдорожчі — в осінньо-зимовий період.

На початку минулого року в Україні фіксувалися спалахи високопатогенного грипу птиці, що призвело до введення деякими країнами світу часткових або повних заборон на імпорт з нашої країни продукції птахівництва. Експортні поставки яєць були значно обмежені, пояснюють в асоціації. Ситуація 2018 року кардинально відрізняється від минулорічної. Основні країни-імпортери українських яєць зняли обмеження, з«явилися нові експортні ринки, зокрема — країни Європейського Союзу, Туніс, Конго, Джибуті, Лівія, Сомалі, Мальдіви, Екваторіальна Гвінея тощо. Експорт яєць в січні перевищив показники січня 2017 року в 2,3 рази, що мало прямий вплив на цінові тренди на внутрішньому ринку.

«Враховуючи загальнорічний профіцит на вітчизняному ринку яйця, кожен виробник намагається використовувати альтернативні джерела збуту, насамперед експорт. Саме розширення експортних поставок є стратегічним завданням основних промислових виробників яйця. Незрозуміла також логіка «експерта» щодо співвідношення рівня експортних та внутрішніх цін на яйця, як, нібито, ознаки змови на ринку», — додали в асоціації.

Виробники експортують за цінами, які на той момент складаються в тій чи іншій країні, і вони протягом року можуть як перевищувати внутрішні, так бути і нижчими за них. Але це не привід звинувачувати їх у анти конкурентних діях, зазначають в «Союзі птахівників України».

«Наголошуємо, що ринкова поведінка на такому чутливому соціальному ринку як яйця курячі повинна бути притаманна усім сегментам ринку: на рівні виробників, оптових постачальників та торговельних мереж.  Зауважимо, що якщо відпускні ціни виробників у січні дещо знизилися, то тут вже постає питання до оптових покупців та роздрібних мереж — чому не відбувається зниження цін хоча б на ті ж 5%?», — зазначають в асоціації.

На думку птахівників, якщо ж схилятися до думки, що зменшення цін на яйця не відбувається не через ринкові фактори, а через певні домовленості, то таким чином можна звинувачувати у «картельних» змовах постачальників і виробників, ціни на товари і послуги яких не зменшуються в 2018 році.

В асоціації нагадали, що картельна змова між великими торговельними мережами була доведена Антимонопольним комітетом України у 2015 році та на 15 найбільших мереж було накладено штрафні санкції на загальну суму більш ніж 200 млн грн.

«Однак ситуація суттєво не змінилася і торговельні мережі продовжують проведення узгоджувальної політики по відношенню до товаровиробників, зокрема яєць. В минулому році вони сповна користувались ситуацією з обмеження ринків збуту і мали можливість диктувати виробникам свою цінову політику. Останні в свою чергу через зменшення каналів збуту, вимушені були йти на поступки та знижувати ціни», — пояснюють в «Союзі птахівників України».

На сьогодні, в асоціації не бачать передумов для зниження цін на яйця, про що неодноразово повідомлялось в ЗМІ, та прогнозувалась така цінова тенденція аж до повноцінної дії сезонних чинників.

«Не забуваємо і про фактор собівартості виробництва яєць, яка постійно збільшується через ріст цін на основні її складові. Це в першу чергу зростання цін в минулому році на корми на 17%, на комунальні послуги на 10%, на паливно-мастильні матеріали на 30%, підвищення заробітних плат в секторі більш ніж на 25%, знецінення національної валюти по відношенню до євро за рік склало більше 20%, а це прямий вплив на вартість ветеринарних препаратів, вітамінів, кормових добавок, обладнання, яке закуповується переважно у європейських виробників. Тенденції збільшення собівартості тривають і на початку цього року», — пояснюють в асоціації.

«Союз птахівників України» звернувся до «експертів» та засобів масової інформації із закликом не поширювати публічних заяв з необґрунтованими звинуваченнями, вводячи при цьому в оману населення  і провокуючи дестабілізацію на продуктовому ринку.


Для довідки: раніше директор асоціації Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook заявив про можливу «картельну змову» на ринку курячих яєць.