Птахівникам вигідніше експортувати м'ясо індиків і качок, ніж курятину

09 червня 2020, 09:50 3316

Україна активно експортує курятину, щороку формуючи обсяги у сотні тисяч тонн. А ось м'ясо індички, гуски та качки постачаються на зовнішні ринки у значно менших обсягах.

Про це йдеться у повідомленні Української асоціації аграрного експорту.

«Так, у 2018 році Україна експортувала лише 133 т морожених частин тушок індиків. Крім того, поставки за кордон заморожених не розрізаних тушок качок склали лише 10 т, а заморожених і розрізаних — 52 т. Експорт розрізаних на частини заморожених тушок гусей у 2018 — 218 т», — зазначають експерти.

В асоціації визнають, що у світовому масштабі ринки м«яса індички, гуски та качки, на відміну від курятини, зважаючи на обсяги торгівлі, можна впевнено назвати нішевими. Тут є високий платоспроможний попит. Підтвердженням цього слугує і порівняння експортних цін України на різне м«ясо птиці.

«Українська курятина продається в інші країни за середньою ціною близько 1500 $/т, тоді як заморожена індичатина коштує понад 2000 $/т, тушки качок — в діапазоні 1200-2600 $/т, а вартість тушок гусей доходить майже до 10000 $/т. Тож, для наших потенційних експортерів зосередження на цих видах м«яса птиці принесе суттєву вигоду», — підрахували експерти.