Виробництво молока в Україні падає майже на тисячу тонн в день

23 липня 2019, 14:48 2735

Загальний вал виробництва молока скорочується в слід за зменшенням кількості корів.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока.

Так, за півроку в Україні вироблено 4,8 млн т молока. Даний показник є на 3,4% нижчим, ніж за перше півріччя минулого року — 4,9 млн т.

«Недоотримали молока як сільськогосподарські підприємства, так і домогосподарства. Втім, падіння в останніх було більш суттєвим — -4,1%, до 3,4 млн т, тоді як молочно-товарні ферми скоротили виробництво на -1,5%, до 1,4 млн т», — йдеться у повідомленні.

В той час, коли падіння виробництва у домогосподарствах відмічалося майже по всій Україні (за виключенням Хмельницької — +1%, 224,9 тис. т та Луганської — +4,9, 44,9 тис. т), виробництво на підприємствах у розрізі областей було більш продуктивним, проте, все ж, продемонструвало спад. Найвираженішим падіння було в Чернівецькій (до 5,8 тис. т; -19,4%) та Рівненській областях (34,5 тис. т; -13,3%), які за звітний період, по даним ДССУ, найбільше скоротили дійне поголів'я.

«В результаті, падіння виробництва сирого молока за півроку в абсолютних величинах склало — -166 тис. т, тобто щодоби оператори ринку недоотримували в середньому 922,2 т сировини», — підрахували в асоціаціх.

Такі тенденції як зменшення поголів'я та, відповідно, виробництва сировини негативно впливають на баланс попиту і пропозиції молочного ринку, його базове ціноутворення, вважають експерти. Це також сприяє підвищенню волатильності цін, збільшує ризики отримання збитків як виробників, так і переробників, що зрештою відображається на кінцевій ціні готової продукції, а також об»ємах експорту.