Думка: Локдаун внесе корективи у цінові тендеції на ринку молока

30 листопада 2020, 14:35 1816

Зростання цін на молоко викликає напруження на ринку, а тому робити прогнози зараз вкрай важко.

Таку думку висловив аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

 «Очевидно, що цього разу зростання буде непропорційно однаковим для всіх і залежатиме від ступеня регіонального дефіциту сировини», — вважає він.

Вже зараз ріст в середньому фіксується в межах 25 коп. При цьому екстраґатунок дорожчає  на 25 коп., до 11,97 грн/кг, вищий та перший — на 23 коп., до 11,52 та 10,93 грн/кг, відповідно. Ріст середньозваженої ціни трьох ґатунків складає 24 коп. — 11,47 грн/кг.

«Схоже на те, що це останнє суттєве зростання цін у цьому році. Подальший ріст середніх цін матиме вигляд більше інерційного руху, який буде підтримуватися тими учасниками, які  змінюватимуть ціни відповідно до вже установленої ринкової ціни. Ситуація непроста враховуючи те, що введення повного локдауну найближчим часом виглядає вже як об'єктивна реальність, а не ймовірність», — зазначає Володимир Андрієць.

В таких умовах, за його словам, багато-хто задається питанням, як довго можуть утримуватися ціни на такому рівні.

«З одного боку такий стан може внести свої корективи до більш раннього відкату цін, проте з іншого — дефіцит сировини, швидше за все, буде утримувати їх відповідно до традиційних сезонних коливань — кінця січня», — підсумовує експерт.