Замість здачі в оренду: громада заробила на комунальному полі 3 млн грн

28 жовтня 2021, 09:16 6549

Тростянецька громада отримала 3,098 млн грн доходу з першого комунального поля.

Про це розповів голова Тростянецької ТГ Юрій Бова на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що разом з депутатами вирішили спробувати обробити землю своїм комунальним підприємством, а не передавати поле в оренду. Площа поля 96 гектарів.

«Засіювали поле гарбузом. Кінцева мета — отримати насіння для продажу і отримати прибуток більший, ніж від здачі в оренду землі навіть за найвищими ставками. Зібрано 168,38 т насіння

Врожайність досить добра 1,75 т/га. Загальний дохід 3,098 тис. грн», — розказав він.

Юрій Бова зазначив, що розходи на всі роботи по обробітку поля і збору врожаю склали за попередніми данними 1,3 млн грн.

N.B. Децентралізація: громада на Сумщині збирає перший урожай гарбуза

«Отже громада має 1,8 млн чистого прибутку. Нагадаю, здача в оренду цього поля до децентралізації давало в дохід сільській раді біля 80 тис грн. Навіть якщо здати в оренду під 15% то вийшло б доходу біля 500 тис.

Отже ми цим експериментом довели, що значно ефективніше ніж просто здавати в оренду комунальну землю громади є її обробіток комунальним підприємством. Ефективність цієї дії біля 400%», — уточнив він.

Бова додав, що зараз розглядається питання можливостей подальшої переробки, вкладання зароблених коштів в відновлення садів на селі, тощо.