Децентралізація: громада на Сумщині збирає перший урожай гарбуза

09 жовтня 2021, 12:01 3865

Роботи зі збирання гарбузів розпочалися на комунальному полі Тростянецької громади Сумської області.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Тростянецької міської ради у Facebook.

Цією справою займається комунальне підприємство міської ради — Агенція місцевого розвитку.

«У те, що міська влада може на своєму комунальному полі з першої, так би мовити, спроби виростити щось прибуткове, мало хто вірив. Тим більше, що ніхто й ніколи з навколишніх місцевих фермерів не садив гарбузи у такій кількості. Кругом на полях росте соняшник, кукурудза, ріпак, пшениця тощо», — зазначають у громаді.

І додають, що поле у 96 га пропонували виставити на оренду або роздати по 2 га.

«Попри весь скептицизм багатьох «порадників», усе встигли — і тендери провести, і поле обробити та засіяти, і доглядати», — пригадують у громаді.

N.B. Додана вартість: скільки село заробляє на гарбузах

Як зазначається, наразі трактором гарбузи формують у кагати, а потім за день-два спеціальною технікою із їх м'якоті прямо на полі видобуватимуть насіння, яке й буде реалізовуватися.

Уточнюється, що інвестицій міської ради саме у це поле — 1,3 млн грн. Але економісти й агрономи переконані, що воно того варте.

«Вже за кілька днів, коли на полі працюватимуть спеціальні агрегати, які збиратимуть урожай, ми всі дізнаємося, що ж заробила наша громада від цього проєкту», — пояснюють у громаді й нагадують, що місцевий фермер 10 років орендував це поле, від чого громада отримувала біля 40 тис. грн на рік.