В Україні зафіксовано рекордний рівень вологи

05 квітня 2018, 08:00 3406

Цьогорічний березень за температурним режимом наближений до класичного першого місяця весни в наших кліматичних умовах. Середньомісячна температура по всій території України у березні склала -1,5°С. Однак цей місяць виявився одним з найвологіших за останнє десятиріччя.

Такі дані озвучила керівник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко під час прес-конференції «Аграрна весна: поточні виклики та перспективи галузі».

«В середньому кількість опадів за березень склала 150-250% від норми. Спостерігалися рекордні опади в багатьох районах Харківської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської, Черкаської, Миколаївської областей. Там випала кількість опадів, яка на 10-50 мм перевищила попередні зафіксовані рекорди за період спостереження з 1961 року», — повідомила синоптик.

За словами Тетяни Адаменко, в степовій зоні випало також достатньо опадів — на рівні 100-150% від норми.

«Якщо аналізувати опади за весь холодний період, який триває з 1 листопада по 1 квітня, то взагалі ми отримали 140% норми. Тобто при нормі 200 мм ми за цей час отримали 270 мм опадів. Таким чином, на початок активного вегетативного періоду культур маємо абсолютно унікальний ресурс вологи на полях», — зазначає Тетяна Адаменко.

Але водночас вона констатує, що така надмірна вологість ґрунту стримує вихід техніки в поля і посів ярих культур.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua