В Україні з'явиться екосело з непальськими та корейськими будинками

31 липня 2017, 17:00 5261

На хуторі «Вороняча слобідка» планують побудувати екологічне село, де всі будинки будуть зведені з саману (будівельний матеріал з глинистого ґрунту з додаванням соломи) і будуть відображати архітектуру різних народів світу.

Про це розповів керівник проекту «Вороняча слобідка» Віктор Ворона, говориться у повідомленні Харківської облдержадміністрації.

«На хуторі збудують українські, корейські, непальські, сірійські і африканські будиночки. Всі вони зводяться з саману. Проекти вже готові, територія відведена, паспорти будівництва затверджені. Перші два будинки з'являться вже наступного року», — пояснив Віктор Ворона.

На хуторі також планують розвивати екоземлеробство, щоб вирощувати екологічно чисті продукти. 

Директор департаменту культури і туризму ХОДА Олег Яцина розповів, що в області налічується близько 20 подібних хуторів і окремих садиб, які вже зараз можуть відвідувати туристи.

«Попит на маршрути зеленого туризму серед жителів області та в цілому України є, і він зростає. Також таким видом туризму активно цікавляться іноземні туристи, а також етнічні українці, які проживають в інших країнах. Зараз ми спостерігаємо тенденцію повернення до етнічного початку, до української культури. Це ми бачимо і по відвідуванню різних фестивалів і заходів, що проводяться в області», — зазначив Олег Яцина.

Він додав, що ця сфера не дає швидкого економічного ефекту. Проекти зеленого туризму вимагають капіталовкладень, і лише з часом інвестор отримає прибуток від проекту.


Для довідки: хутір «Вороняча слобідка» у селі Мелеховське є переможцем Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. На території розташовані будинки та різні господарські споруди, залишки Параскевської фортеці, орнітологічний заказник місцевого значення «Чаплі».