В Україні часник вирощується на більше ніж 1 тис. га

02 липня 2020, 09:04 4793

Цього року часник в Україні збиратимуть на площі 1100 га. При цьому виробники не в змозі забезпечити український ринок часником, адже жодне підприємство не може постачати торговельним мережам продукцію систематично і в необхідних обсягах.

Про це повідомив президент Асоціації виробників часнику України Володимир Власенко під час конференції з часниківництва.

«Середня врожайність часнику в Україні — 3-4 т/га, але великі виробники, які використовують якісний насіннєвий матеріал і дотримуються провідних технологій вирощування, збирають по 10 т/га. Нам потрібно думати, як створити вітчизняний продукт, навчитися його просувати на внутрішньому та зовнішніх ринках», — зазначає Володимир Власенко.

За його словами, завдання Асоціації виробників часнику України — навчити виробників культурі часниківництва — як вирощувати якісний продукт, фасувати, пакувати, зберігати.

Як відмітила керівник проєкту «Часниковий кластер» Юліанна Мусса, українським часником цікавиться багато країн, починаючи від Китаю та країн ЄС, але забезпечити належну якість продукції та сформувати партії потрібних обсягів виробники не можуть.

«В Україні є успішні кейси вирощування часнику, якими ми можемо похвалитися, але потрібно розробляти стратегію та активно працювати над ринками збуту та якістю продукції — як часнику, так і продуктів його переробки», — розповідає Юліанна Мусса.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua