Укрзалізниця: Запуск приватної тяги зупиняє відсутність регулюючих документів

12 лютого 2019, 10:06 2740

ПрАТ «Укрзалізниця» в січні 2019 року перевезла 3,4 млн т зернових, а це більше на 21% в порівнянні з січнем 2018 року. Якщо брати в вагонах, то це 52068 одиниць, що більше на 17% в порівнянні з січнем минулого року.

Про це повідомив директор з економіки та фінансів ПрАТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев під час конференції «Стратегія експорту. Трейдинг і логістика», організованої компанією «ПроАгро».

За його словами, «Укрзалізницею» за два останніх роки допущено 829 унікальних одиниць локомотивів до станцій, які надають 365 підприємств.

«Укрзалізниця» готова і надалі запускати маневрові локомотиви до найближчих станцій формування маршрутів і від них. Інших варіантів поки запропонувати не можемо, адже при відсутності регулюючих законодавчих документів будь-який допуск приватної тяги далі, ніж прописано в документах, відразу викликає запитання в правоохоронних органів до «Укрзалізниці» як до державного підприємства», — зазначає Андрій Рязанцев.

На запитання про підвищення «Укрзалізницею» тарифів на перевезення в 2019 році Андрій Рязанцев відповів, що один раз на три місяці відбувається перерахунок таких складових як: вартість вагона, ремонтів і індекс цін промислових товаровиробників.

«Зміна, зростання одного з цих компонентів має вплив на зміну вартості вагонної складової. Ще на формування ціни впливає інфраструктурна складова, яка не має ніяких правил зміни, і тому ми хочемо її прив'язати до індексу цін промислових товаровиробників, щоб чітко розуміти правила індексації інфраструктурної складової. В обох випадках присутній один і той самий індекс, який за минулий рік склав 14,2%, а цього року за прогнозами Міністерства економіки складе 10,3%, але ми орієнтуємося на 12-16%», — пояснює Андрій Рязанцев.


Людмила Лебідь, АgroPortal.ua