Українська плодово-ягідна продукція постачається у 50 країн світу

28 серпня 2018, 10:09 3094

Україна в січні-червні 2018 р. експортувала плодово-ягідну продукцію в більш ніж 50 країн світу, в тому числі в країни Європейського Союзу, Євразійського союзу (крім РФ), Африки, Європи та ряду країн Азії.

Про це йдеться в повідомленні Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Як зазначається, завдяки членству України у Світовій організації торгівлі та Міжнародної конвенції захисту рослин експорт продукції рослинного походження може здійснюватися безперешкодно за умови виконання фітосанітарних вимог країни, в яку експортується продукція. Поряд з цим є низка країн, для експорту сільгосппродукції рослинного походження, в які потрібно пройти інспектування та укласти відповідні міжнародні договори.

У Держпродспоживслужбі вказали, що в 2016 році був відкритий експорт яблук в Індонезію, а в 2017 році — експорт волоського горіха в Іран. В даний час з метою розширення можливостей українських підприємств проводиться робота по відкриттю експорту українського яблука і лохини в Індію, КНР, В'єтнам і Малайзію. На завершальному етапі — відкриття експорту української черешні в Китай.

«У червні поточного року відбувся візит китайської делегації в Україну з метою оцінки системи державного контролю виробництва та експорту вітчизняної черешні. Зараз почався процес розробки китайською стороною проекту протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту черешні з України в КНР. Є надія, що урожай української черешні 2019 р. буде на полицях в китайських маркетах», — зазначили у відомстві.

Разом з тим, як вважають у відомстві, з метою виведення плодово-ягідної продукції на преміальні ринки українському виробнику і експортеру необхідно навчитися охолоджувати і пакувати свіжу продукцію, з огляду на кращі світові практики і вимоги.

«Ці питання озвучували китайські колеги. Крім того, ця проблема стала перепоною для українського яблука на шляху до індонезійського споживачеві », — підкреслили в Держпродспоживслужбі.


Для довідки: раніше асоціація «Укрсадпром» заявила що експорт плодово-ягідної продукції з України стримується неузгодженістю фітосанітарних заходів з країнами-імпортерами і направила звернення до першого віце-прем'єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва і заступника голови комітету Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин Олександра Бакуменка з проханням вирішити цю проблему.

Україна за підсумками першого півріччя 2018 р. експортувала плодово-ягідної продукції на суму $100 млн, що на 59% більше, ніж за аналогічний період 2017 року.