Україні дозволили постачати насіння бобових і трав на міжнародні ринки

16 червня 2021, 08:00 2814

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР, англ. Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) розширює участь України у Схемах ОЕСР сортової сертифікації або контролю насіння, призначеного для міжнародної торгівлі, долучивши її до Схеми для насіння трав та бобових.

Про це йдеться у повідомленні Насіннєвої асоціації України.

Як зазначається, відповідне рішення було розглянуто 10 червня 2021 року на Щорічній зустрічі з питань Насіннєвих Схем ОЕСР. Зі сторони Україні це рішення також має бути проголосованим Верховною Радою у виді окремого закону Про приєднання до нової Схеми ОЕСР.

«На зустрічі Україною було представлено презентацію з власною оцінкою виробництва та системи сертифікації насіння культур, на які поширюється схема. Додатково виділено значення Схеми для сертифікації насіння сої», — пояснили в асоціації.

Національну заявку для розширення участі України щодо Схеми сортової сертифікації насіння трав і бобових культур було направлено до ОЕСР на початку осені 2020 року. В ній, а також в супровідному досьє, сої приділено особливу увагу, як головній зерновій бобовій культурі, підкреслюють експерти.

«Для України соя є однією з основних експортних культур і повноцінне впровадження сортової сертифікації насіння за схемами ОЕСР сприятиме як розвитку всього ринку цієї культури, так і реалізації експортного потенціалу країни саме в галузі насінництва», — уточнюється у повідомленні.

Згідно з інформацією, якою володіє Насіннєва асоціація України за підсумками зустрічі ОЕСР по Насіннєвим Схемам, учасники обговорення підтримали заявку від України без жодних заперечень.

На сьогодні, в Україні вже повноцінно діють 5 Насіннєвих Схем ОЕСР для насіння:  зернових; кукурудзи; сорго; цукрового та кормового буряка;  хрестоцвітних та інших олійних або прядивних культур.