Україна постачає до ЄС більше часнику та м'яса

30 вересня 2018, 09:31 2144

Українські виробники пришвидшили темпи закриття квот на безмитний експорт до Європейського Союзу на часник, тваринницьку продукцію, але сповільнились темпи використання квот на ячмінь та цукор. 

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Як зазначається, станом на 13 вересня використані також квоти на мед, солод і пшеничну клейковину, оброблені томати, виноградний і яблучний соки, зернові (кукурудза і пшениця) та вершкове масло. Прорив відбувся у експорті крохмалю. Якщо минулого року квота на оброблений крохмаль не була використана, а на крохмаль закрита лише на 68%, то цього року стан закриття становить 99% і 85% відповідно.

«У той же час спостерігається сповільнення темпів закриття квот на цукор і сиропи з глюкози. Минулого року станом на середину вересня квота на безмитний експорт цукру вже була закрита, а використання квоти на сиропи з глюкози становило 60%, натомість цього року використано лише 12% квоти на цукор і 11% на сиропи. Аналогічна ситуація спостерігається з ячменем. Минулого року квота була вибрана ще в липні, а наразі використано 14% основної квоти і 23% додаткової», — зазначають експерти.

У порівнянні з 2017 роком змінилась ситуація з поставками часнику в межах квот. На сьогодні використано майже 50% об'ємів, у той час як за весь минулий рік було закрито лише 33%, додають в УКАБ.

«Україна наростила поставки тваринницької продукції, а саме м'яса птиці, яєць і молочних продуктів. Так, додаткова квота по м'ясу птиці наразі закрита майже на 60%, в той час як минулого року — лише на 26%. Розпочато використання додаткової квоти на яйця, яка взагалі не використовувалась всі попередні роки. Квота на молочні продукти наразі закрита на 15%, а на аналогічну дату минулого року було використано лише 4%», — уточнюють експерти. 


Для довідки: з жовтня 2017 року та з січня 2018 року разом з основними квотами почали діяти 8 додаткових квот на безмитний експорт до ЄС на мед, крупи і борошно, оброблені томати, виноградний і яблучний сік, зернові (овес, пшениця, кукурудза і ячмінь). Серед них, станом на вересень 2018 року, закрито 5 безмитних квот на мед, крупи і борошно, оброблені томати, пшеницю і кукурудзу.