Тимошенко подобається французька модель ринку землі

05 лютого 2019, 09:14 4538

В Україні 5-6 структур накопичили величезні обсяги землі сільськогосподарського призначення. Подібна монополізація є недопустимою.

Таку думку висловила кандидат у Президенти Юлія Тимошенко, відповідаючи на запитання про її бачення ринку землі в Україні під час зустрічі, організованої Європейською Бізнес Асоціацією.

«Не може бути так, щоб до 10 людей в країні контролювало близько 70% сільськогосподарської землі. І якщо зараз не займатися розвитком невеликих сільськогосподарських і фермерських господарств, а відкрити ринок землі, то відбудеться монополізація. Ми не хочемо в Україні, ухвалюючи правильні рішення, приймати проблеми монополії на ресурси, ринки та інше», — зазначає Юлія Тимошенко.

За її словами, вирішенням цієї проблеми стане створення потужної стратегії розвитку фермерських господарств, малих і середніх сільгоспвиробників.

«Потрібно створити цим господарствам систему підтримки і сприяти розвитку. В Польщі нині понад 2 млн фермерських господарств, а землі менше, ніж в Україні. В нас же працює близько 20 тис. фермерських господарств. Сьогодні неправильна система аграрного укладу в державі, повинне розвиватися фермерство», — зазначає Юлія Тимошенко.

Як повідомила кандидат у Президенти, їй та її команді подобається французька модель ринку землі.

«Там є установлений розмір земельної ділянки для одного господарюючого суб»єкта — юридичного чи фізичного — аграрного ринку. Якщо певну кількість років фермер працює на землі й усі бачать, що він господарює ефективно, надається можливість взяти довгостроковий кредит і викупити землю. Для нас земля — це не лише товар, а робочі місця, прибуток від виробництва належить фермерам, тобто середньому класу, а не монопольним структурам», — відмічає Юлія Тимошенко.

За її словами, в аграрному виробництві прийшов час переходити на виробництво органічної продукції, а також здійснювати максимальну переробку сировини.


Для довідки: у Франції існує складна система державного контролю ринку землі. Закон вимагає дозволу влади на будь-який акт купівлі-продажу землі або надання її в оренду. Усі операції на ринку землі сільськогосподарського призначення відслідковують державні місцеві агенції, що входять до спілки під назвою SAFER. Однією з цілей спілки є недопущення різкого зменшення сільськогосподарських угідь і скорочення кількості сімейних господарств. SAFER може перешкодити підписанню угоди на продаж землі, якщо вважає, що угода носить спекулятивний характер або операція може спричинити розпад фермерського господарства.

У Франції застосовують право першості на купівлю земельної ділянки для власників сусідніх земель, а також зобов'язання для покупця землі щодо особистого користування придбаною землею протягом 15 років із забороною передачі землі в оренду.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua