Прокуратура розслідує розкрадання керівництвом НААН земель на Київщині

18 березня 2019, 14:21 2776

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) оголосили про підозру 7 особам у кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння особливо цінними землями Національної академії аграрних наук України у 2013-2014 роках.

Про це йдеться у повідомленні САП на сторінці у Facebook.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Національної академії аграрних наук України та її структурних підрозділів, ГУ Держземагенства в Київській області та Служби безпеки України, у період з вересня 2013 року по вересень 2014 року умисно, з корисливих мотивів, шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчинили заволодіння 138 земельними ділянками загальною площею 13,2564 га, розміщеними на території Гатненської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області», — говорять у відомстві.

Як з«ясувалося, вказані землі були сформовані внаслідок вилучення 15,12 га особливо цінної землі ДП ДГ «Чабани», ринкова вартість яких на момент переходу у приватну власність становила майже 42,5 млн грн.

Крім того, службовці мали намір заволодіти ще 6 земельними ділянками загальною площею 0,581 га, ринкова вартість яких на момент формування становила 1,4 млн грн.

Дії вказаних осіб кваліфіковано за ознаками злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч. 3 ст.15, ч. 5 ст. 191 КК України. Також дії трьох з вказаних осіб додатково кваліфіковано за ч. 1 ст. 366 КК України.

«Наразі повідомлено про підозру 7 осіб, серед яких 5 службових осіб Національної академії аграрних наук України та її структурних підрозділів, 1 — колишній начальник управління Головного управління Держземагенства в Київській області, та 1- співробітник Служби безпеки України, який у період 2013-2014 років був радником президії Національної академії аграрних наук України. На цей час готуються клопотання про обрання стосовно підозрюваних запобіжних заходів», — додали у САП.

Досудове розслідування, в рамках якого перевіряється причетність інших осіб до вчинення вказаних кримінальних правопорушень, триває.

Крім того, суддями накладено арешт на вищезазначені 144 земельних ділянки.