Органіки просять преференцій при відкритті ринку землі

17 квітня 2021, 08:00 3427

Найбільше органічних виробників турбує, як за умови відкриття ринку землі захистити хоча б ту кількість земель, які вже знаходяться під органічним виробництвом.

Про це повідомив засновник ФСГ «Золотий Пармен» Микола Мисник під час круглого столу «Підтримка органічного виробництва в Україні: механізм 2021 року та нові перспективні напрямки».

«На даний час маємо питання: чи виживе органічний сектор у наступному році. Адже за умов відкриття ринку землі ніяких запобіжників стосовно утримання земель під органічним сектором немає. При цьому виробникам органічної продукції хочеться мати якісь гарантії», — зазначає Микола Мисник.

За його словами, на Чернігівщині для стимулювання фермерів на перехід із традиційного виробництва на органічне цього року в обласній програмі передбачено відшкодування вартості сертифікаційних робіт.

«Якщо проаналізувати період з 2016 року до сьогодні, то кількість органічних земель у Чернігівській області значно зменшилась, як і органічних виробників. На Поліссі вирощуємо жито, гречку, люпин і маємо великі ризики: виростити продукцію можна, але продати не завжди вдається як органічну», — розповідає Микола Мисник.

Він зазначає, що зазвичай органічне жито виробникам доводиться продавати як традиційне за низькими цінами. Така ситуація зупиняє фермерів від переходу на органічне землеробство.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua