Названо законопроєкти, прийняття яких очікують аграрії

05 травня 2021, 09:15 2856

Сільгоспвиробники очікують від Верховної Ради України прийняття низки необхідних для галузі законопроєктів.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, минулого тижня було прийнято законопроєкт №2194 про дерегуляцію земельних відносин, розгляд якого тривав три пленарних тижні. Відповідно всі інші законопроєкти чекали своєї черги. УКАБ очікує на якнайскоріше включення в порядок денний та прийняття наступних важливих для аграрного сектору законопроєктів, які чекали два місяці на розгляд:

1.Законопроєкт №2195, який запроваджує новий порядок електронних земельних торгів, робить його публічним та значно зменшує можливості для «домовленостей», корупції, заниження цін на земельні ділянки та виведення земель з державної та комунальної власності. Також законопроєкт №2195 забезпечує прозорість угод щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної форми власності та прав на них. Запровадження електронних земельних торгів забезпечить вищу проінформованість потенційних учасників про аукціони, вищу конкуренцію та більше зростання ціни на аукціонах, а отже, і більше доходів від оренди державної та комунальної землі. Це сприятиме більшим надходженням до місцевих бюджетів та більшим можливостям для інвестицій у розвиток громад.

2.Законопроєкт №5202, який стане інструментом для збільшення площ зрошуваного землеробства. Він покликаний вирішити питання відновлення та розвитку внутрішньогосподарських меліоративних систем, які разом із насосними станціями безплатно будуть передані у приватну власність саморегулюючим неприбутковим організаціям водокористувачів. Членами таких організацій будуть фермери, які обробляють сільськогосподарські землі. Вони самостійно будуть вирішувати питання графіку подачі води, її об»єми і тиск, а також повністю регулюватимуть питання утримання, ремонту та будівництва внутрішньогосподарських меліоративних систем у межах обслуговування організації водокористувачів.

3. Законопроєкт №2805-Д щодо функціонування та обігу аграрних розписок, який очікує на свій розгляд в першому читанні. В результаті широкого застосування аграрних розписок в Україні виникла потреба їх законодавчого удосконалення, що передбачено саме даним законопроєктом. Запропоновані законодавчі зміни законопроєкту №2805-Д дозволять підвищити простоту у користуванні, ефективність, надійність аграрних розписок, а також розширити сферу їх використання. Це, в свою чергу, сприятиме покращенню доступу агровиробників до виробничих ресурсів та фінансування. Важливо зазначити те, що модернізація аграрних розписок є актуальною з огляду на очікуване зростання попиту з боку виробників на зовнішнє фінансування з відкриттям ринку землі.

4. Законопроєкт №2289, який покликаний розблокувати ввезення інноваційних засобів захисту рослин для державних випробувань та наукових досліджень. 2 грудня 2020 року законопроєкт було прийнято в першому читанні, очікується його прийняття вцілому.